12.11.2022 Lauantai

Tässä

 

Jumala, sinä tulit Pojassasi maailmaan, keskellemme. Hyväksyit ja otit meidät seuraasi.
– – –
Ihmeellistä kyllä, sinä haluat kuulla minun ääneni (Laul. l. 2:14). Anna minun kuulla sinun äänesi.

 

Sana

 

Jeesus esitti oppilaille vertauksen opettaakseen, ettei koskaan pidä luovuttaa vaan rukoilla: ”Eräässä kaupungissa oli tuomari, joka ei pelännyt Jumalaa eikä piitannut ihmisistä. Kaupungissa oli myös leski, joka tuli toistuvasti pyytämään tuomarilta, että tämä ratkaisisi erään jutun hänen edukseen. Tuomari ei tehnyt asialle mitään pitkään aikaan, mutta lopulta hän ajatteli: ’Vaikka en pelkääkään Jumalaa enkä piittaa ihmisistä, autan tätä leskeä saamaan oikeutta. Muuten hänestä on jatkuvasti vaivaa, ja lopulta saan häneltä varmaan nyrkin silmääni.’”
Herra sanoi: ”Näin siis ajattelee kylmäluonteinen tuomari. Eikö sitten Jumala hankkisi oikeutta valituilleen, jotka huutavat häntä avuksi päivin ja öin? Viivyttäisikö hän päätöksiään? Minä sanon teille, että hän hankkii heille oikeutta nopeasti. Mutta löytääkö Ihmisen Poika uskollisia maan päältä, kun hän tulee?” (Luuk. 18:1–8)

 

Keskustelu

 

Kuinka paljon rukoukseni ovat pyyntörukouksia, joissa kerron, mitä haluan Jumalalta? Pyyntörukoukset ovat paikallaan. Ne kertovat, että olemme tarvitsevaisia. Entä kuinka paljon rukoukseni kuvastavat haluani elää yhteydessä Jumalaan?
Miten suhtaudun siihen, että Jumala ei ole vastannut joihinkin rukouksiini?
Paavali kehottaa: ”Rukoilkaa väsymättä, valvokaa rukoillen ja kiittäen” (Kol. 4:2). Mitä jatkuva rukous tarkoittaa, ja miten se olisi mahdollista minun elämäntilanteessani?

 

Näkökulma tekstiin

 

Jeesus sanoo toisaalla: ”Isänne kyllä tietää, mitä te tarvitsette, ennen kuin olette sitä häneltä pyytäneetkään” (Matt. 6:8). Pyyntörukous voidaan nähdä oman riippuvaisuuden tunnistamisena. Se on omien tarpeitten esittelyä Jumalalle, mutta se on myös tapa tulla tietoiseksi lähimmäisten tarpeista Jumalan edessä. Parhaimmillaan se johdattaa meidät liittymään yhteisrintamaan Jumalan kanssa maailman tarpeiden täyttämisessä.

 

Tästä eteenpäin

 

Mihin minä tarvitsen Jumalan apua tänään? Mikä rukous lähtee mukaani tästä harjoitushetkestä?