10.11.2022 Torstai

Tässä

 

Maailma ympärilläni kuohuu ja minä siinä mukana. Jumala, sinusta sanotaan, että olet yksi ja että olet kaiken Isä, hallitset kaikkea, vaikutat kaikessa ja olet kaikessa läsnä (Ef. 4:6).
– – –
Anna minun nähdä itseni ja maailma sinun näkökulmastasi.

 

Sana

 

Kun fariseukset kysyivät Jeesukselta, milloin Jumalan valtakunta tulee, hän vastasi: ”Ei Jumalan valtakunnan tuloa voi tarkkailla. Ei voi sanoa: ’Hei, se on täällä tai ’Hei, tuolla se on’. Jumalan valtakunta on näet teissä.”
Oppilaille Jeesus sanoi: ”Tulee aika, jolloin haluaisitte kovasti nähdä Ihmisen Pojan edes yhtenä päivänä ettekä silti näe. Teille sanotaan: ’Hei, tuolla’ tai ’Hei, täällä’. Älkää kuitenkaan lähtekö mihinkään tai kenenkään perään. Paluupäivänään Ihmisen Poika on näet kuin salama, joka valaisee taivaan laidasta laitaan. Ensin hänen on kuitenkin kärsittävä paljon, ja tämän sukupolven pitää hylätä hänet.” (Luuk. 17:20–25)

 

Keskustelu

 

Tuntuuko jonkun toisen vallan alle suostuminen minusta ahdistavalta ja rajoittavalta vai vapauttavalta? Miten käsittelen tätä tunnetta?
Miksi Jumala ei rysäytä kerralla kaikkea kuntoon? Sanotaanhan hänestä: ”Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa” (Ef. 4:6). Miksi Ihmisen Pojan on ensin kärsittävä ja jouduttava hylätyksi? Miksi minun ja näiden ja kaikkien aikojen ihmisten on kärsittävä? Tätä kysymystä, teodikean ongelmaa, on pohdittu vuosituhansia. Sen kanssa on elettävä.
Jeesus rinnastaa vastauksellaan Jumalan valtakunnan Ihmisen Pojan näkemiseen. Mitä Ihmisen Pojan näkeminen minulle tarkoittaa?
Mitä voisin tehdä, että Jumalan valtakunta toteutuisi minussa? Onko kyse minun omasta suorituksestani? Miten minä etsin Jumalan valtakuntaa, vaikkapa juuri nyt?

 

Näkökulma tekstiin

 

Jumalan valtakunnasta sanotaan, että se on totta ”jo nyt” ja ”ei vielä”. Se on toteutunut, on toteutumassa ja tulee toteutumaan.

 

Tästä eteenpäin

 

Tulkoon sinun valtakuntasi, tapahtukoon sinun tahtosi myös maan päällä niin kuin taivaassa!