9.11.2022 Keskiviikko

Tässä

 

Jumala, minun ei tarvitse esitellä maailman tilaa eikä omaa tilaani sinulle. Sinä tiedät, missä mennään.
– – –
”Tulen luoksesi kuin sairas tulee lääkärin luo” (Pyhän Birgitan rukouksesta).

 

Sana

 

Matkalla Jerusalemiin Jeesus kulki Samarian ja Galilean kautta. Kun hän tuli erääseen kylään, häntä vastaan tuli kymmenen miestä, joilla oli hankala ihosairaus. He pysyivät etäällä Jeesuksesta ja huusivat apua: ”Jeesus, mestari, sääli meitä!” Kun Jeesus näki heidät, hän sanoi: ”Menkää ja käykää näyttäytymässä papille.” Kun he olivat menossa, heidän ihonsa puhdistui. Yksi miehistä kääntyi takaisin, kun huomasi parantuneensa. Hän ylisti Jumalaa kovalla äänellä ja heittäytyi kasvoilleen Jeesuksen jalkojen juureen ja kiitti häntä. Mies oli samarialainen. Jeesus sanoi: ”Eivätkö kaikki kymmenen parantuneetkaan? Missä ne yhdeksän muuta ovat? Eikö muita kuin tätä toiseen kansaan kuuluvaa kiinnosta antaa kunniaa Jumalalle?” Hän sanoi miehelle: ”Nouse ja mene! Pelastuit, koska olet minulle uskollinen.” (Luuk. 17:11–19)

 

Keskustelu

 

Mistä ja mihin samarialainen mies pelastui, sosiaalisesti eristävästä sairauden maailmasta taas toisten joukkoon, Jumalasta vieraantuneisuudesta Jumalan yhteyteen? Mistä ja mihin muut yhdeksän pelastuivat?
Parantuneiden piti antaa ajan terveysviranomaisten, tässä pappien, todentaa tervehtyminen, jonka jälkeen he vasta saattoivat palata alkuperäisiin yhteisöihinsä. Millä tavoin Jeesus on muuttanut minun yhteisöllistä ja sosiaalista elämääni?
Mistä ja mihin minä haluaisin pelastua? Voin tekstin kymmenen miehen tavoin kertoa, jopa huutaa, tarpeeni Jeesukselle. Mitä hän vastaa?

 

Näkökulma tekstiin

 

Aikaisemmissa raamatunsuomennoksissa tekstissä mainittujen kymmenen miehen sairaus tulkittiin spitaaliksi, mutta koska alkukielen sanaa käytetään monista erilaisia ihosairauksista, vuoden 2020 Uuden testamentin suomennos suosii ilmaisua ”hankala ihosairaus”. Spitaalin oireita olivat turvotus, ihottuma tai kuviot iholla. Tämä ihosairaus teki ihmisestä epäpuhtaan, ja epäpuhtaus poistui vasta, jos iho-oireet hävisivät tai henkilö kuoli. Spitaalia sairastava henkilö piti eristää yhteisöstä. Jos sairaus parantui, pappi julisti henkilön puhtaaksi. Sen jälkeen parantuneen henkilön piti tuoda puhdistusuhri, pestä vaatteensa, leikata hiuksensa ja lopuksi pestä ruumiinsa. Sen jälkeen hän saattoi uudelleen liittyä yhteisöön. Spitaaliin liittyvät säännöt löytyvät lähinnä tekstistä 3. Moos. 13:1–4.

 

Tästä eteenpäin

 

”Herra, sinuun minä turvaan. Älä milloinkaan hylkää minua. Sinä olet vanhurskas, pelasta minut! Kuule minua, riennä avukseni! Ole minulle kallio, jonka suojaan saan paeta, vuorilinna, johon minut pelastat.” (Ps. 31:2–3.)