6.11.2022 Uskonpuhdistuksen päivä

Tässä

 

Tunnistan mieleni hajanaisuuden, sitten päällimmäiset tarpeeni, ne, joiden kanssa tulen Jeesuksen seuraan.
– – –
Seuraavaksi koetan vielä tunnistaa tämän hetken syvimmän kaipaukseni. Tässä minä olen, Jumala.

 

Sana

 

Jeesus tuli taas Kaanaan, missä hän oli muuttanut veden viiniksi. Kapernaumissa oli korkea virkamies, jonka poika oli sairas. Hän kuuli, että Jeesus oli tullut Juudeasta Galileaan. Niinpä hän lähti tapaamaan Jeesusta ja pyysi, että tämä tulisi ja parantaisi hänen poikansa, joka oli kuolemaisillaan. Jeesus sanoi: ”Te ette tosiaankaan usko, jos ette saa nähdä todisteita ja ihmeitä.” Virkamies pyysi: ”Herra, tule mukaani, ennen kuin lapseni kuolee.” Jeesus sanoi hänelle: ”Mene kotiin, poikasi jää eloon.”
Mies luotti Jeesuksen sanaan ja lähti. Jo kotimatkalla hänen palvelijansa tulivat häntä vastaan ja kertoivat, että poika oli elossa. Mies kysyi, milloin poika oli alkanut voida paremmin. Palvelijat kertoivat, että kuume oli laskenut edellisenä päivänä alkuiltapäivästä. Isä ymmärsi sen tapahtuneen juuri silloin, kun Jeesus oli sanonut: ”Poikasi jää eloon.” Hän ja koko hänen talonväkensä alkoivat uskoa Jeesukseen. (Joh. 4:46–53)

 

Keskustelu

 

Eläydyn virkamiehen matkaan. Millainen ajatus, usko vai oliko se toivo hänellä oli Jeesukseen, kun hän lähti Kapernaumista noin 40 kilometrin matkalle Kaanaata kohti? Mitä minä toivon etsiessäni Jeesusta?
Torjuiko Jeesus aluksi miehen hädän tylysti ja kiinnitti huomion itseensä? Miksi?
Millä tavalla miehen usko muuttui tapahtumien edetessä?
Pyydän Pyhää Henkeä siirtämään kiinnostukseni pois omista tarpeistani Jeesukseen. Onnistuuko?

 

Näkökulma tekstiin

 

Useampikin Uuden testamentin kohta kuvaa yhteisöllisen kulttuurin mahdollistamaa koko perhekunnan uskoon tulemista. ”Hän ja koko hänen talonväkensä alkoivat uskoa Jeesukseen” (Joh. 4:53). Talonväkeen laskettiin paitsi varsinaiset perheenjäsenet, myös orjat.

 

Tästä eteenpäin

 

”Mies luotti Jeesuksen sanaan ja lähti.” Mikä on se rukoukseksi taipuva ajatus, sana, näkökulma, jonka kanssa minä lähden tästä harjoitushetkestä?