4.11.2022 Perjantai
Tässä
Välillämme ei tarvita sanoja, sinä näet sydämeeni ja tiedät tarpeeni.
– – –
Lepään tässä hetken. Odotan viestiä sinulta.
Sana
Sitten Jeesus sanoi oppilailleen: ”Oli rikas mies, jolla oli taloudenhoitaja. Hänelle kanneltiin, että taloudenhoitaja tuhlasi hänen omaisuuttaan. Hän kutsui tämän puheilleen ja sanoi: ’Miksi sinusta kerrotaan tällaista? Anna selvitys tilinpidostasi. Et voi enää olla taloudenhoitajani.’ Mies mietti: ’Mitä teen, kun herrani vie minulta taloudenhoitajan työn? Kaivuutyötä en jaksa, ja kerjääminen on noloa. No nyt keksin! Hoidan homman niin, että kun saan potkut, muut ottavat minut taloonsa.’ Hän kutsui luokseen isäntänsä velalliset yhden kerrallaan. Ensimmäiseltä hän kysyi: ’Paljonko olet velkaa isännälleni?’ ’Sata tynnyriä oliiviöljyä’, tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: ’Ota tästä velkakirjasi ja merkitse kiireesti määräksi viisikymmentä.’ Toiselta hän kysyi: ’Entä sinä, paljonko olet velkaa?’ ’Neljäkymmentä tonnia viljaa’, tämä vastasi. ’Ota tästä velkakirjasi ja merkitse määräksi kolmekymmentä’, taloudenhoitaja sanoi. Isäntä kehui epärehellisen taloudenhoitajan älyä.”
Jeesus jatkoi: ”Tämän maailman lapset ovat ihmissuhteissaan älykkäämpiä kuin valon lapset.” (Luuk. 16:1–8)
Keskustelu
Mihin Jeesus pyrki kertoessaan oppilaille tämän vertauksen?
Miksi taloudenhoitaja kutsui velalliset luokseen yksitellen?
Millaisia kokemuksia minulla on Jumalan omaisuuden tuhlaamisesta?
”Tämän maailman lapset ovat ihmissuhteissaan älykkäämpiä kuin valon lapset.” Mitä tämä tarkoittaa tai voisi tarkoittaa minun elämässäni?
Näkökulma tekstiin
Tuon ajan hinnoilla laskettuna taloudenhoitaja antoi kullekin lainasta anteeksi viidensadan denaarin eli viidensadan päivän palkan verran. Mielenkiintoista on sekin, että vertauksen isäntä ei ole laittamassa taloudenhoitajaa vankilaan eikä vaatimassa korvauksia vaan hyväksyy menetykset.
Tästä eteenpäin
Opeta minua jakamaan omaani ja omastani.