3.11.2022 Torstai

Tässä

 

Kaikki mikä elää, myös minä, on olemassa sinun tahdostasi. Jos lopetat elämäsi jakamisen, elämämme loppuu, me kaikki kuolemme.
– – –
Puhalla minuun tänäänkin elävä henki.

 

Sana

 

Jeesusta saapui kuuntelemaan paljon tullimiehiä ja syntisiä. Se sai fariseukset ja oppineet sanomaan paheksuvasti: ”Tuo toivottaa syntiset tervetulleeksi ja syö heidän kanssaan.” Silloin Jeesus esitti heille vertauksen: ”Kuvitellaanpa, että jollakulla teistä on sata lammasta ja yksi niistä katoaa. Varmaan hän jättää ne 99, lähtee etsimään sitä kadonnutta ja etsii niin kauan, että se löytyy, vai mitä? Kun hän löytää lampaan, hän nostaa sen iloisena hartioilleen. Kotiin tultuaan hän kutsuu koolle ystävät ja naapurit ja sanoo heille: ’Iloitkaa kanssani, koska löysin lampaan, joka oli kadonnut.’ Minä sanon teille: samoin taivaassa iloitaan enemmän yhdestä kääntyneestä syntisestä kuin 99 oikeamielisestä, joiden ei tarvitse kääntyä.
Tai entäpä jos naisella on kymmenen hopearahaa ja hän kadottaa niistä yhden? Varmaan hän sytyttää lampun, käy läpi koko talon ja etsii niin kauan, että se löytyy, vai mitä? Kun hän löytää sen, hän kutsuu ystävänsä ja naapurinsa ja sanoo: ’Iloitkaa kanssani, koska löysin rahan, joka oli kadonnut.’ Minä sanon teille: samoin Jumalan enkelit iloitsevat yhdestäkin harhautuneesta, joka kääntyy takaisin.” (Luuk. 15:1–10)

 

Keskustelu

 

Lampaan elämässä katoaminen tarkoittaa laumasta eroon joutumista. Miten katoaminen ilmenee minun elämässäni?
Millaisia kokemuksia minulla on siitä, että Jeesus hyvänä paimenena etsii minua ja ilahtuu löytäessään minut?
Ketkä ovat syntisiä minun silmissäni? Miten suhtaudun heihin?

 

Näkökulma tekstiin

 

Miten minussa ilmenee tekstin ihmisten elämäntilanne: yhtäältä halua kuunnella Jeesusta, oppia lisää, ja toisaalta halu vastustaa hänen opetuksiaan?
 
 
Tästä eteenpäin

 

Kaitse, Jeesus, paimen hyvä,
laumassasi minua.
Eksyvä ja erehtyvä
olen ilman sinua.
Luonasi saan turvan parhaan,
auta, etten koskaan harhaan
läheltäsi joutuisi,
laumastasi luopuisi. (Virsi 378:1)