1.11.2022 Tiistai
Tässä
Sinä, Jumala olet kanssani ja mikä on vielä hämmentävämpää, olet minussa. Ihmettelen sitä hetken.
– – –
Pyydän, että edes hetken olisin vapaa ennakkoluuloistani ja avoin kuulemaan, mitä haluat minulle sanoa.
Sana
Tämän kuultuaan yksi ruokavieraista sanoi Jeesukselle: ”Onnellinen se, joka pääsee juhla-aterialle Jumalan valtakuntaan.”
Jeesus vastasi: ”Eräs mies järjesti suuret päivälliset ja kutsui paljon vieraita. Kun päivällisten piti alkaa, hän lähetti palvelijansa sanomaan kutsutuille: ’Tulkaa, kaikki on valmiina.’ Silloin kaikki alkoivat kuin yhdestä suusta esittää syitä, jotka estivät heitä tulemasta. Yksi sanoi: ’Ostin pellon, ja minun on mentävä katsomaan sitä. Pahoittelen, etten pääse tulemaan.’ Toinen sanoi: ’Ostin viisi paria härkiä, ja menen kokeilemaan, mihin ne pystyvät. Pahoittelen, etten pääse tulemaan.’ Kolmas sanoi: ’Olen juuri mennyt naimisiin, enkä siksi voi tulla.’
Palvelija palasi ja kertoi tämän isännälleen. Isäntä suuttui ja sanoi palvelijalle: ’Lähde heti kaupungille! Kierrä kaduilla ja kujilla ja tuo tänne köyhät, sokeat ja rammat.’
Kun palvelija taas palasi, hän sanoi: ’Herra, tein niin kuin käskit, mutta tilaa on vieläkin.’ Isäntä sanoi palvelijalle: ’Lähde tien päälle ja etsi vaikka tien vierestäkin. Pakota kaikki tulemaan, jotta taloni täyttyisi. Minä sanon teille: kukaan niistä, jotka aluksi kutsuin, ei minun ruokiani maista.’” (Luuk. 14:15–24)
Keskustelu
Olen mukana sapattiaterialla merkittävän fariseuksen talossa, jossa Jeesus kertoo tämän vertauksen. Mihin yksi ruokavieraista tähtää sanoessaan ”Onnellinen se, joka pääsee juhla-aterialle Jumalan valtakuntaan”? Millaisia ilmeitä lounasseurueen jäsenten kasvoilla kulkee heidän kuunnellessaan vertausta? Mitä Jeesus heidän mielestään vertauksella tarkoittaa? Entä minun mielestäni?
Millaisia kokemuksia minulla on Jumalan kutsun vastustamisesta?
Ajattelen itseni mukaan taivaan juhlapöytään. Katson ympärilleni. Keitä muita siellä näen? Miltä minusta tuntuu olla heidän seurassaan?
Näkökulma tekstiin
Sekä Matteus että Luukas kertovat vertauksen suurista pidoista, joille kutsutut eivät ehdi tai halua tulla mukaan. Matteuksella kyse on kuninkaan pojan häistä, Luukkaalla eräästä miehestä, joka järjesti suuret päivälliset. Olennaisin ero on vertauksen lopussa. Luukas ei kerro vieraasta, joka on tullut mukaan ilman juhlapukua ja tulee heitetyksi ulos. Luukkaalla sen sijaan isäntä – kun tilaa vielä on – lähettää palvelijan uudestaan tien päälle ja etsimään vaikka tien vieristäkin sanoen: ”Pakota kaikki tulemaan, jotta taloni täyttyisi!”
Tästä eteenpäin
Anna tämän päiväni olla matkaa suuriin juhliisi.