31.10.2022 Maanantai

Tässä

 

Rukoileminen on jättäytymistä sinun käsiisi, Jumala, ei sanojen sillan rakentamista täältä sinun luoksesi.
– – –
Opeta minua rukoilemaan.

 

Sana

 

Isännälle Jeesus sanoi: ”Kun tarjoat lounasta tai päivällistä, älä kutsu vieraiksi ystäviäsi, perheenjäseniäsi, sukulaisiasi tai rikkaita naapureitasi. Muuten he kutsuvat vuorostaan sinut tehdäkseen sinulle vastapalveluksen. Kun järjestät vastaanoton, kutsu köyhiä, rampoja ja sokeita. He eivät voi tehdä sinulle vastapalvelusta, ja siksi sinusta tulee siunattu. Saat näet palkkiosi silloin, kun oikeamieliset herätetään kuolleista.” (Luuk. 14:12–14)

 

Keskustelu

 

Jeesus kohdistaa sanansa aterian isännälle. Mitä hän haluaa tälle sanoa?
Kun en saa vastapalvelusta, minusta tulee siunattu. Pitääkö ajatus paikkansa? Millaisia kokemuksia minulla on siunatuksi tulemisesta?
Mietin, millainen kutsuttujen lista Jeesuksella on. Löydänkö itseni kutsuttujen joukosta? Miltä minusta tuntuu kuulua tällaiseen joukkoon?

 

Näkökulma tekstiin

 

Fariseukset eivät kutsuneet vieraikseen niitä, joiden hurskaus ei vastannut heidän omaansa. He myös kieltäytyivät menemästä kutsuille, joita ”syntiset” järjestivät. Tekstin keskustelu käydään merkittävän fariseuksen kodissa (Luuk. 14:1), jonne Jeesus on kutsuttu aterialle. Kutsuessaan Jeesuksen fariseus on ilmaissut, että hän pitää Jeesusta hurskauden suhteen vertaisenaan.

 

Tästä eteenpäin

 

Kenet minä kutsun seuraavaksi lounaalle tai päivälliselle?