26.5.2022 Helatorstai

Tässä

 

Usko on silmä, joka näkee. Uskon merkitys ei ole siinä itsessään, vaan siinä, mihin se tarttuu ja mitä se näkee.
– – –
Tänään sanot minulle: ”Siinähän sinä olet, sinua olen odottanut!” Tähän sanaan tartun.

 

Sana

 

Lopulta Jeesus ilmestyi kaikille yhdelletoista oppilaalle, kun he olivat aterioimassa. Jeesus moitti oppilaitaan epäuskosta ja itsepäisyydestä, koska he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseena. Jeesus sanoi heille: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa ilosanomaa kaikille luoduille. Se, joka uskoo ja saa kasteen, pelastuu. Se, joka ei usko, tuomitaan. Uskovia seuraavat nämä tunnusmerkit: He karkottavat demoneja minun nimissäni. He puhuvat vierailla kielillä. He tarttuvat käärmeisiin paljain käsin. Jos he juovat tappavaa myrkkyä, se ei vahingoita heitä. He parantavat sairaita panemalla kätensä heidän päälleen.”
Kun Herra Jeesus oli puhunut oppilaille, hänet otettiin ylös taivaaseen ja hän istuutui Jumalan oikealle puolelle. Oppilaat lähtivät matkaan ja julistivat kaikkialla ilosanomaa. Herra toimi heidän kanssaan ja todisti sanoman oikeaksi tunnusmerkeillä. (Mark. 16:14–20)

 

Keskustelu

 

Istun mielikuvituksessani oppilaiden seurassa aterialla. Ketkä istuvat vieressäni? Mistä juttelemme?
Millaisessa tilassa kokoonnumme? Mitä syömme tänään? Kuka on valmistanut ruuan?
Millainen on pöytäseurueen ilmapiiri? Miten ilmapiiri muuttuu, kun Jeesus ilmestyy? Näkeekö joku hänet ensin? Näkevätkö kaikki hänet?
Miltä näytämme, kun Jeesus nuhtelee meitä? Mitä sanomme toisillemme, kun Jeesus on poistunut?
Mitä ajattelen uskontunnustuksen kohdista ”astui ylös taivaaseen” ja ”on sieltä tuleva tuomitsemaan eläviä ja kuolleita”?
Miten omassa elämässäni toteutan lähetystehtävää, jonka Jeesus seuraajilleen antaa?

 

Näkökulma tekstiin

 

Tänään vietetään helatorstaita eli Kristuksen taivaaseenastumisen päivää. Taivaaseenastuminen tapahtui Uuden testamentin mukaan 40 päivää pääsiäisen jälkeen, joten sen vuoksi tämä juhlapäivä on keskellä viikkoa.

 

Tästä eteenpäin

 

Tunnustekojen luettelo kertoo, mitkä tekijät olivat kristillisyydessä tärkeitä sen alkutaipaleella, ehkä vuosina 100–140 jKr. Millainen tänä päivänä voisi olla vastaava luettelo?