25.5.2022 Keskiviikko

Tässä

 

Jeesus, sinä näytät säilyttävän eheytesi, havainto- ja toimintakykysi kaikissa eteesi tulevissa tilanteissa. Minä taas hajoan tuon tuostakin ties minne ulkoisten vaikutteiden ja sisäisten impulssieni viemänä. Minun tilani ja tilanteeni ovat sinun tiedossasi paremmin kuin omassani.
– – –
Tällaisena tulen eteesi.

 

Sana

 

Kun kaikki olivat kylläisiä, hän sanoi oppilaille: ”Kerätkää ruuantähteet, ettei mitään mene hukkaan.” Oppilaat tekivät työtä käskettyä ja keräsivät kaksitoista korillista ohraleivän paloja, jotka olivat jääneet syömättä.
Tämän todisteen nähtyään ihmiset puhuivat keskenään: ”Hän on tosiaan se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan.” Jeesus tiesi, että he aikoivat viedä hänet mennessään ja tehdä hänestä kuninkaansa. Siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin.
Tuli ilta. Oppilaat laskeutuivat järven rantaan, nousivat veneeseen ja suuntasivat järven poikki Kapernaumiin. Oli jo pimeää, eikä Jeesus ollut vielä palannut heidän luokseen. Järvellä tuuli kovaa, ja aallot alkoivat olla vaahtopäisiä. Kun oppilaat olivat soutaneet viitisen kilometriä, he näkivät Jeesuksen kävelevän veden pinnalla. Hän lähestyi venettä, ja oppilaat pelästyivät. (Joh. 6:12–19)

 

Keskustelu

 

Koetan kuvitella ja nähdä oppilaiden lähes toivottoman tilanteen heidän kamppaillessaan myrskyävää ulappaa vastaan. Näen heidän pärskeiden läpimäriksi kastelleet vaatteensa, kiireiset liikkeensä, jännittyneet lihaksensa, heidän ilmeensä ja reaktionsa aaltojen heiteltävänä. Ja sen, kun he ensin huomaavat hahmon kävelevän vaahtopäiden keskellä, ja sitten sen, kun he tunnistavat hahmon tutuksi mestarikseen.
Missä myrskyssä itse olen? Missä Jeesus on minun tilanteessani? Mitä hän tekee, mitä sanoo minulle, miltä hän vaikuttaa?

 

Näkökulma tekstiin

 

Kiusaus ja kutsu ryhtyä maalliseksi ihmeidentekijäkuninkaaksi seurasi Jeesusta koko hänen toimintansa ajan. Hän kuuli sen erämaassa aivan toimintansa alussa (esimerkiksi Luuk. 4:1–13). Tämän päivän tekstin ihmiset innostuivat ilmaisesta ruoasta: Jeesus vastasi: ”Ette te etsineet minua siksi, että olisitte ymmärtäneet ihmeet todisteina minusta. Te etsitte minua siksi, että saitte syödä leipää mahan täydeltä.” (Joh. 6:26.) Viimeisen kerran Jeesus kohtasi saman kehotuksen, silloin jo herjauksena ja pilkkana: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin pelasta itsesi ja tule alas ristiltä!” (Matt. 27:40.)
Jos Jeesus olisi keskittynyt vain ja ainoastaan täyttämään ihmisten tarpeita – toki hän vastasi kaiken aikaa kohtaamaansa inhimilliseen hätään – se olisi ”riistänyt meiltä taivaan” (Äiti Maria Normanbylainen, Kätketty aarre).

 

Tästä eteenpäin

 

Jeesus, et huolehdi vain maallisista tarpeistani vaan myös hengellisistä. Huolehdit ja rakastat koko ihmistä kaikkine puolineen. Tunnet minut paremmin kuin itse tunnen itseni. Jään seuraasi.