24.5.2022 Tiistai

Tässä

 

Jumala, sinun maailmasi on ihana, mutta se on myös joiltakin osin rikki. Maailman ja sen ihmisten tarpeet näyttävät mittaamattomilta ja lamaannuttavilta, kun ne rävähtävät tiedotusvälineissä eteeni. En pysty mitenkään pelastamaan maailmaa. Mutta jonkin osan tässä korjaustyössä sinä olet varmaan varannut minullekin.
– – –
Tuon itseni sinulle ja pyydän, että näyttäisit paikan minulle ja sille, mitä minulla on.

 

Sana

 

Jeesus katsoi ympärilleen ja huomasi, että suuri väkijoukko oli tulossa hänen luokseen. Hän sanoi Filippokselle: ”Mistä voisimme ostaa leipää, että nuo saisivat syödä?” Tämän Jeesus sanoi kuitenkin vain koetellakseen Filipposta. Hän tiesi kyllä, mitä tekisi. Filippos vastasi: ”Kahdellasadalla denaarillakaan emme saisi niin paljon leipää, että jokaiselle riittäisi edes vähän.”
Simon Pietarin veli Andreas, yksi Jeesuksen oppilaista, sanoi: ”Täällä on pieni lapsi, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi paistettua pikkukalaa. Mutta miten ne nyt riittäisivät tuollaiselle ihmismäärälle?” Jeesus sanoi: ”Käskekää heitä valmistautumaan ruokailuun.” Rinteellä kasvoi rehevä ruohikko. Niinpä väkijoukko asettui maahan. Joukossa oli miehiä noin viisituhatta. Jeesus otti leivät, lausui kiitosrukouksen ja jakoi ruokailijoille niin paljon leipää ja kalaa, kuin nämä halusivat. (Joh. 6:5–11)

 

Keskustelu

 

Istun ihmisjoukon keskellä rehevässä ruohikossa mukanani kulkeutuneen kangaskassin päällä. Kuuntelen Jeesuksen puhetta ja seuraan syrjäsilmin muita paikalle kokoontuneita. Mitä rinteellä tapahtuu?
”Kaikki saivat niin paljon kuin halusivat.” Mikä saa minut joskus unohtamaan itseni niin, että kykenen keskittymään toiseen ja antamaan hänelle jakamattoman huomioni ja tarmoni? Muistanko minulle joskus käyneen näin?
Minulla ja monilla muilla on tarpeita, suuria ja pienempiä. Mitkä tarpeet tunnistan tällä hetkellä? Muovaan havainnostani rukouksen ja annan sen johtaa mahdollisesti johonkin toimintaan.

 

Näkökulma tekstiin

 

”Sä et voi pelastaa koko maailmaa, mutta sä voit pelastaa jonkun ihmisen koko maailman.” (Seinäjoen helluntaikirkon pastori Markku Tuppurainen Operaatio Joulun Lapsi -järjestön FB-sivulla 27.10.2019.) ”Eikä ole syytä halveksia vaatimattomia alkuja” (Sak. 4:10).

 

Tästä eteenpäin

 

Jumala, näytä, mitä on se, vaikka vain vähä, minkä tänään voin tehdä, sanoa, jättää sanomatta tai jakaa jollekulle toiselle. Anna minulle tilaisuuden tullen valppautta ja rakkautta huomata ja tehdä se, mikä on hyvää ja oikein.
”Jeesus Kristus, osoita minulle tie ja tee minut halukkaaksi sitä vaeltamaan” (Pyhän Birgitan rukouksesta).