22.5.2022 5. sunnuntai pääsiäisestä

Tässä

 

Jumala, sinä tiedät mitä minulle kuuluu ja mitä tarvitsen.
– – –
Tulen luoksesi, kerron sinulle, mitä kaipaan, ja koetan kuunnella.

 

Sana

 

”Sinä päivänä te ette kysy minulta mitään. Minä vakuutan teille: Mitä ikinä pyydätte Isältä minun nimissäni, sen hän antaa teille. Ette ole vielä pyytäneet mitään minun nimissäni. Pyytäkää, niin teille annetaan ja ilonne on täydellinen.
Olen puhunut teille vertauskuvien avulla. Tulee kuitenkin aika, jolloin en enää käytä vertauskuvia vaan kerron Isästä avoimesti. Sinä päivänä te esitätte pyyntöjä minun nimissäni, enkä minä enää pyydä teidän puolestanne. Rakastaahan Isä itse teitä, koska te olette rakastaneet minua ja uskoneet, että olen tullut hänen luotaan. Isän luota minä olen lähtenyt ja tullut maailmaan, ja nyt jätän taas maailman ja palaan Isän luokse.”
Oppilaat sanoivat: ”No nyt sinä puhut suoraan etkä käytä mitään vertauskuvia. Nyt me tiedämme, että sinä tiedät kaiken. Enää sinun ei tarvitse odottaa, että joku pyytää sinua selittämään puheitasi. Siksi uskomme, että olet tullut Jumalan luota.”
”Nytkö te siis uskotte?” kysyi Jeesus. ”Tulee ja on jo tullutkin aika, jolloin te hajaannutte kuka minnekin ja jätätte minut yksin. En minä silti ole yksin, koska Isä on kanssani. Olen kertonut teille tämän, jotta teillä olisi minun rauhani. Maailmassa teitä ahdistaa, mutta olkaa rohkeita: minä olen voittanut maailman.” (Joh 16:23–33)

 

Keskustelu

 

Vielä ei ole se aika, jolloin emme kysy emmekä pyydä Jeesukselta enää mitään. Vielä on aika kysyä ja pyytää. Mitä minulla on kysyttävää tai pyydettävää?
Mikä minua ahdistaa? Mikä on Jeesuksen neuvo ahdistuneille ja ahdistetuille, ja mihin hän sen perustaa?
Minkä kohtaamiseen tarvitsen rohkeutta? Mitä Jeesus siihen sanoo?

 

Näkökulma tekstiin

 

Jotkut ovat pettyneet Jeesuksen lupaukseen ”Mitä ikinä te pyydätte Isältä minun nimessäni, sen hän antaa teille”. Erityiseen pyyntöön ei tullutkaan vastausta.
Jaakob rajaa Jeesuksen antamaa lupausta kirjeessään: ”Ja vaikka pyytäisittekin, ette sittenkään saa pyytämäänne. Te näet pyydätte vääristä syistä: haluatte vain kuluttaa ja nautiskella.” (Jaak. 4:3.) Ortodoksinen esirukous sanoittaa myönteisesti saman rajauksen: ”Täytä kaikki heidän rukouksensa, jotka ovat heille pelastukseksi.”

 

Tästä eteenpäin

 

Jos tai kun tänään kohtaan hankalan, jopa ylitsepääsemättömältä vaikuttavan tilanteen, muistuta minua, Jeesus, että sinä olet voittanut maailman.