21.5.2022 Lauantai

Tässä

 

”Sinun silmäsi näkivät minut jo idullani, sinun kirjaasi on kaikki kirjoitettu. Ennen kuin olin elänyt päivääkään, olivat kaikki päiväni jo luodut.” (Ps. 139:16.)
– – –
Pyydän, että luottamukseni sinuun kasvaa.

 

Sana

 

”Jos maailma vihaa teitä, niin muistattehan, että ennen teitä se on vihannut minua. Jos olisitte kotoisin maailmasta, se rakastaisi teitä ominaan. Te ette kuitenkaan ole maailmasta, koska minä olen valinnut ja pelastanut teidät omikseni maailman keskeltä. Siksi maailma vihaa teitä.
Pitäkää mielessänne, mitä sanoin teille: ’Palvelija ei ole suurempi kuin isäntänsä.’ Jos minua vainottiin, vainotaan teitäkin. Jos minua kuunneltiin, kuunnellaan teitäkin. Kaiken tämän ihmiset tekevät teille minun maineeni perusteella; he eivät tiedä, kuka minut on lähettänyt.” (Joh. 15:18–21)

 

Keskustelu

 

Mikä on se maailma, joka vihaa oppilaita ja on tätä ennen vihannut Jeesusta?
Mikä tai kuka on se maailma, joka minua vihaa? Millaisia kokemuksia minulla mahdollisesti on ”maailman” vihasta?
Jeesuksen oppilaana joudun kulkemaan omia polkuja ja poikkeamaan siitä, mitä yleinen mielipide jostakin asiasta sanoo. Millaisia kokemuksia minulla on tästä?
Ehkä on jotakin, mitä minun pitäisi sanoa tai tehdä kristittynä, mutta minua pelottaa. Pyydän Jeesukselta rohkeutta.

 

Näkökulma tekstiin

 

Johanneksen evankeliumissa sanaa ”maailma” käytetään kolmessa merkityksessä. Ensinnä sillä tarkoitetaan fyysistä maailmaa, jonka Jumala on luonut (Joh. 17:5), toiseksi Israelin kansaa Jumalan valitsemana joukkona (18:20) ja kolmanneksi niitä juutalaisia, jotka eivät usko Jeesukseen. Päivän tekstissä merkitys on viimeinen.

 

Tästä eteenpäin

 

Muistutan itseäni, että on ainoastaan inhimillistä ahdistua, kun joutuu ottamaan kannan, josta muut eivät pidä. Puhun tästä rehellisesti Jeesukselle ja pyydän rohkeutta ja kestävyyttä kulkea omaa tietäni muita kunnioittaen.