18.5.2022 Keskiviikko

Tässä

 

Tiedän, että on ollut aikoja, jolloin sinä olet kantanut minua ja auttanut kulkemaan pimeiden päivien läpi. Kiitos noista hetkistä.
– – –
Kanna minua tänäänkin.

 

Sana

 

”Minä olen aito viiniköynnös, ja Isäni on viininviljelijä. Hän leikkaa pois jokaisen hedelmättömän oksan; satoa tuottavasta oksasta hän sen sijaan karsii liiat versot, jotta se tuottaisi vielä enemmän rypäleitä. Teidät on jo puhdistanut se, mitä olen teille puhunut. Pysykää minussa, niin minä pysyn teissä. Eihän oksa voi tuottaa rypäleitä, ellei se pysy kiinni köynnöksessä. Samoin jäätte tekin hedelmättömiksi, jos ette pysy minussa.
Minä olen viiniköynnös, te olette oksia. Runsaan sadon tuottaa se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn. Ilman minua ette saa mitään aikaan. Se, joka ei pysy minussa, on kuin irronnut ja kuivunut oksa. Kuivat oksat kerätään ja poltetaan.
Jos pysytte minussa ja annatte opetukseni pysyä teissä, voitte pyytää mitä tahansa ja pyyntönne toteutuu. Isäni kirkkaus paljastuu siinä, että te tulette minun oppilaikseni ja tuotatte paljon hedelmää.” (Joh. 15:1–8)

 

Keskustelu

 

Miltä minusta tuntuu ajatella itseäni Jeesus-nimisen viiniköynnöksen oksana?
Olen elävä oksa, jos annan elämän rungosta virrata itseeni. Miten tämä tapahtuu?
Miten minusta on leikattu pois liikoja versoja?
Miten olen pysynyt ja pysyn Jeesuksessa?

 

Näkökulma tekstiin

 

Viinipuu ei oikeastaan ole puu vaan köynnöskasvi, joka oli sidottava keppeihin, ettei se jäisi maahan makaamaan. Köynnöksen rungon pituus saattoi jo Jeesuksen aikana olla kolmekymmentäkin metriä ja ikä korkea.

 

Tästä eteenpäin

 

Opeta minua ymmärtämään, millainen oksa juuri minä tässä viiniköynnöksessä olen ja miten tuotan hedelmää.