15.5.2022 4. sunnuntai pääsiäisestä

Tässä

 

Tämä suuri poissaolo,
joka on kuin läsnäoloa,
pakottaa minut puhumaan sille
vastausta toivomatta.
Astun huoneeseen, josta joku on
juuri poistunut,
tai odotan eteishallissa jotakuta,
joka ei ole vielä tullut.

 

(Katkelma R. S. Thomasin runosta ”Poissaolo”, suom. Liisa Seppänen)
– – –
Välillä minusta tuntuu voimakkaasti siltä, että et ole täällä etkä tässä. Kumpi meistä on mennyt jonnekin pois?

 

Sana

 

”Nyt palaan kuitenkin lähettäjäni luokse, eikä kukaan teistä kysy minulta, minne menen. Suru on täyttänyt sydämenne, koska olen puhunut teille näin. Mutta minä sanon teille totuuden: on teille eduksi, että lähden pois. Jos en lähtisi, Rohkaisija ei tulisi luoksenne. Kun olen mennyt, lähetän hänet luoksenne. Tultuaan hän osoittaa, että maailmalla on väärä käsitys synnistä, oikeuden toteutumisesta ja tuomiosta: Synti tarkoittaa sitä, että ihmiset eivät luottaneet minuun. Oikeuden toteutuminen tarkoittaa, että menen Isän luokse ettekä enää näe minua. Tuomio tarkoittaa sitä, että tämän maailman ruhtinas on tuomittu.
Minulla olisi teille paljon muutakin puhuttavaa, mutta te ette pysty vielä ottamaan sitä vastaan. Kun tuo Totuuden Henki saapuu, hän ohjaa teitä totuuden koko voimalla. Hän ei näet puhu omiaan vaan sen, minkä on kuullut. Hän ilmoittaa teille, mitä tuleman pitää. Hän kirkastaa minut, koska hän saa minulta sen, minkä hän ilmoittaa teille. Kaikki, mikä on Isän, on myös minun. Siksi sanoin, että hän saa minulta sen, minkä hän ilmoittaa teille.” (Joh. 16:5–15)

 

Keskustelu

 

Pyhä Henki on Rohkaisija. Miten ja mihin hän minua rohkaisee? Millaista rohkaisua koen tarvitsevani?
Jeesus puhuu usein siitä, että me ihmiset olemme Jumalan lapsia. Apostoli Paavali jatkaa samaa opetusta: ”Kaikki ne, joita Jumalan Henki ohjaa, ovat Jumalan lapsia. Ette te näet saaneet orjan pelokasta mieltä vaan Jumalan lapselle sopivan mielen. Sen turvin me huudamme: ’Abba! Isä!’ Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.” (Room. 8:14–16.) Millaisia orjan pelokkaan mielen kokemuksia löydän omasta elämästäni? Entä kokemuksia Hengestä, joka antaa lapsen oikeuden suhteessa Jumalaan?

 

Näkökulma tekstiin

 

”Minulla olisi teille paljon muutakin puhuttavaa, mutta te ette pysty vielä ottamaan sitä vastaan.” Kun katselee omaa elämäänsä tai kristikunnan elämää taaksepäin, löytää helposti asioita, joita ei ole kyetty ottamaan vastaan tiettynä hetkenä, kun taas myöhemmin on ymmärretty enemmän. Elämä Totuuden Hengen johdatuksessa on matkaa kohti totuutta.

 

Tästä eteenpäin

 

”Tule, Pyhä Henki, tänne, laskeudu taivaasta alas meidän sydämissämme Kristusta kirkastamaan. Tule, köyhäin apu, tule, lahjain antaja, tule, sielun kirkkaus, sinä paras lohduttaja, sielun hyvä vieras ja suloinen lämpö. Töissä sinä olet lepo, helteessä virvoitus, murheessa lohdutus.” Muistelen tänään tätä vanhaa rukousta ja erityisesti sen kuvausta Pyhästä Hengestä: köyhäin apu, sielun kirkkaus, suloinen lämpö, lohdutus.