14.5.2022 Lauantai

Tässä

 

Jumala, olen, ainakin silloin tällöin, pyrkinyt seuraasi. En kuitenkaan voi mitenkään väittää, että tuntisin sinut, joskus jotakin aavistan. Olen kuitenkin taas tässä.
– – –
Puhu sinä, minä koetan olla hiljaa ja ottaa vastaan.

 

Sana

 

”Jos olette oppineet tuntemaan minut, tunnette myös Isäni. Te tunnette hänet jo nyt, koska olette nähneet hänet.”
Filippos sanoi: ”Herra, anna meidän nähdä Isä. Se riittää meille.” Jeesus vastasi: ”Olen ollut kanssanne jo kauan. Etkö ole vielä oppinut tuntemaan minua, Filippos? Jos on nähnyt minut, on nähnyt Isän. Miten voit pyytää minua näyttämään hänet? Etkö usko, että minä olen Isässä ja Isä minussa? Se, mitä teille puhun, ei ole omasta päästäni. Isä on minussa ja tekee työtään minun kauttani. Uskokaa, kun sanon, että minä olen Isässä ja Isä minussa. Jos ette usko muuten, uskokaa tekojeni vuoksi. Minä vakuutan teille: se, joka luottaa minuun, pystyy tekemään samanlaisia ja suurempiakin tekoja kuin minä teen. Minä menen Isän luokse.” (Joh. 14:7–12)

 

Keskustelu

 

Ymmärtämättömyys ei ole este Jumalan tuntemiselle. Ymmärryksemme on aina vajavaista. Voin toimia kuin Filippos: puhua Jeesukselle suoraan seuraten sitä ymmärrystä, mikä minulla tällä hetkellä on. Mitä oikeasti haluaisin sanoa Jeesukselle? Mitä hän vastaa?
Mikä on sellainen Jeesuksen teko, jota tekemässä minäkin haluaisin olla mukana? Entä mikä on sellainen Jeesuksen asenne, jonka haluaisin itsellänikin olevan?

 

Näkökulma tekstiin

 

Uskomustraditiot puhuvat omilla tavoillaan perimmäisyydestä ja siitä, että perimmäisyys ei ole sanoin ja ajatuksin kuvattavissa. Paavali luennoi Jumalasta keskustelemisesta ja väittelystä kiinnostuneille kreikkalaisille: ”Yhdestä ihmisestä hän loi koko ihmiskunnan asumaan kaikkialla maailmassa. Hän sääti vuodenajat ja asuinalueiden rajat, jotta ihmiset etsisivät Jumalaa ja saattaisivat hapuillessaan löytää hänet. Hän ei näet ole kaukana kenestäkään.” (Ap. t. 17:26–27). Ja Paavali lisäsi vielä, että tämä vain hapuillen löydettävissä oleva ja kreikkalaisille tuntematon Jumala on nyt ilmaissut itsensä Jumalan asettamassa ylösnousseessa miehessä. Jeesus sanoi: ”Jos te tunnette minut, opitte tuntemaan myös minun Isäni.”

 

Tästä eteenpäin

 

Jeesus, tarraudun siihen, mitä sinusta tiedän ja minkä tunnen omakseni. Tällaisena olen tässä. Ohjaa minua.