13.5.2022 Perjantai

Tässä

 

Jeesus, sinä sanot, että menet laittamaan meille asunnon valmiiksi. Minullakin on siis paikka sinun luonasi.
– – –
Käännyn sinuun päin, Jeesus. Tiedän ja olen lukenut, että sinä olet kaiken aikaa lähellä minua. Aika harvoin olen siitä tietoinen. Jospa nyt.

 

Sana

 

”Älkää antako sydämenne järkkyä. Luottakaa Jumalaan ja luottakaa minuun. Isäni talossa on monta huonetta. En kai minä muuten sanoisi, että menen laittamaan teille asunnon valmiiksi. Ja kun olen käynyt laittamassa asuntonne valmiiksi, palaan hakemaan teidät luokseni. Saatte olla siellä, missä minäkin. Te tiedätte tien sinne, minne minä menen.”
Tuomas sanoi Jeesukselle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Miten voisimme tuntea tien sinne?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Kukaan ei pääse Isän luokse muuten kuin minun kauttani. (Joh. 14:1–6)

 

Keskustelu

 

Mistä syystä minä tavallisimmin olen levoton?
Miten tiedän tien Isän yhteyteen?
Millaisia tietämisen kerroksia tunnistan itsessäni: älyllisiä ja eritteleviä, intuitionomaisia, vakaumuksellisia? Mikä tietämisen taso ohjaa eniten elämääni?

 

Näkökulma tekstiin

 

Useimmat uskonnot kuvaavat itseään tienä. Buddhalaista yhteisöä, sanghaa, kuvataan joskus kauniilla termillä ”polun valinneiden seura”. Kungfutselaisuuden ja taolaisuuden peruskäsite on tao, joka tarkoittaa tietä tai polkua. Uudessa testamentissa Apostolien teoissa kristinuskosta ja kristityistä käytetään tien, tielle lähteneiden tai tiellä kulkijoiden metaforaa: ”miehet ja naiset, jotka olivat lähteneet Jeesuksen osoittamalle tielle (Ap. t. 9:2)”. Puolustautuessaan maaherra Felixin edessä Paavali sanoi: ”Tunnustan kuitenkin sinulle, että seuraan sitä tietä, jota he nimittävät lahkoksi” (Ap. t. 24:14).
Tien valinnut, tai hän, jonka tie on valinnut, ei ole saavuttanut tien päämäärää. Tiellä kulkija ei ole päässyt perille, mutta hän on riittävästi vakuuttunut siitä, että juuri tätä tietä kannattaa seurata. Tien kulkija tietää, että muitakin teitä on, mutta hän on lähtenyt omalleen, tälle tielle.

 

Tästä eteenpäin

 

Sinä, joka olet tie, totuus ja elämä, johdata minua ja anna minun, vaikkapa tarkastellessani illalla päivääni, huomata, missä tänään kuljin.