12.5.2022 Torstai

Tässä

 

Loit ihmiset, minutkin, olemaan kanssasi, jakamaan sinun olemassaoloasi.
– – –
Anna minun nyt olla, olla sinun kanssasi, Jumala.

 

Sana

 

”Minä vakuutan teille: palvelija ei ole suurempi kuin isäntänsä eikä lähettiläs suurempi kuin lähettäjänsä. Kun tiedätte tämän ja toimitte sen mukaisesti, olette onnellisia. En tarkoita teitä kaikkia. Tiedän kyllä, ketkä olen valinnut. Kirjoitusten on toteuduttava:

 

’Se, joka söi minun leipääni,
alkoi potkia minua vastaan.’

 

Sanon jo etukäteen, mitä tapahtuu. Kun se sitten tapahtuu, te tiedätte, että minä olen mikä olen. Minä vakuutan teille: Se, joka ottaa vastaan minun lähettilääni, ottaa vastaan minut. Ja se, joka ottaa vastaan minut, ottaa vastaan minun lähettäjäni.” (Joh. 13:16–20)

 

Keskustelu

 

Suomenkielisessä tekstissä esiintyy neljä kertaa lähettää-verbin johdannainen. Miltä puhe minusta lähetettynä tuntuu? Missä määrin lähetettynä oleminen on taakka, missä määrin etuoikeus ja lahja?
Mihin minut on lähetetty? Miten?

 

Näkökulma tekstiin

 

Sana ”inkarnaatio” tarkoittaa kristillisessä kielenkäytössä Jumalan tulemista ihmiseksi Jeesuksessa (Joh. 1:14), latinaksi Christus incarnatus est, ”Kristus tuli lihaksi”. Se, että Jumala syntyi ihmiseksi, altisti kaikkeuden luojan ihmisen kokoiseksi ja inhimillisten valtapelien alaiseksi. Se, että rajalliseksi suostunut oli myös kaikkea hallitseva Jumala, mahdollistaa sen, että Jumalan rakkaus paistaa kaiken inhimillisen, myös pahan, lävitse. Keskiajalla elänyt kristitty mystikko ja näkijä Juliana Norwichilainen saattoi sanoa: ”Kaikki kääntyy hyväksi, kaikki kääntyy hyväksi, kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi.”

 

Tästä eteenpäin

 

”Sinun avullasi minä ryntään yli vallien, Jumalani avulla minä hyppään muurien yli” (Ps. 18:30). Mikä muuri minun on tänään ylitettävä?