10.5.2022 Tiistai

Tässä

 

Sinussa me elämme, liikumme ja olemme (Ap. t. 17:28). Olet sekä kaikkialla että tässä.
– – –
Sinä, joka olet, anna minun kuulla äänesi.

 

Sana

 

Jeesus käveli temppelissä, Salomon pylväskäytävässä. Silloin juutalaiset ympäröivät hänet ja sanoivat: ”Miten kauan aiot pitää meitä epätietoisina? Jos olet Kristus, sano se suoraan.”
Jeesus vastasi: ”Minähän olen sanonut sen, mutta te ette usko. Isäni nimessä tekemäni teot todistavat minusta. Silti te ette usko, koska ette ole minun lampaitani. Minun lampaani kuulevat minun ääneni. Minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua. Minä annan niille ikuisen elämän. Ne eivät kuole koskaan, eikä kukaan ryöstä niitä minulta. Minä sain lampaat isältäni. Hän on suurempi kuin kukaan muu, eikä kukaan voi ryöstää mitään hänen kädestään. Ja minä ja Isäni olemme yhtä.” (Joh. 10:23–30)

 

Keskustelu

 

Mitä minä edellytän turvalliselta suhteelta? Onko jumalasuhteeni turvallinen? Miten kuvaan sitä?
Mieli- ja kielikuva Jeesuksesta lammaspaimenena ja meistä hänen laumanaan saattaa olla monelle tuttu ja kliseinen tai lapsellinen. Koetan tunnistaa itsessäni kielikuvan nostattaman tunteen. Yksi keino kuluneen mielikuvan ohittamiseksi on nähdä lampaiden hoitaminen raakana arkisena työnä.
Lampaat ovat laumaeläimiä. Se, että meitä verrataan lampaisiin, ei heti tunnu perin ylevältä eikä vaikuta antavan yksilöllisyydelle arvoa. Olemme jokainen kuitenkin oman viiteryhmämme tai viiteryhmiemme jäseniä. Mitkä ovat minun viiteryhmiäni? Kuinka paljon, missä määrin ja miltä osin kuulun Jeesuksen paimentamaan laumaan?

 

Näkökulma tekstiin

 

Salomon pylväskäytävä Herodeksen rakennuttaman temppelin niin sanotulla pakanoiden esipihalla tarjosi suojan huonoa keliä vastaan. Se oli myös juutalaisen lain tuntijoille paikka opettaa ja kiinnostuneille tila päästä keskustelemaan hengellisistä kysymyksistä. Tuolla paikalla oli mahdollista tiukata Jeesukselta, kuka hän oikein on. Apostolien tekojen mukaan myös ensimmäisillä Jeesukseen uskovilla oli aluksi tapana kokoontua Salomon pylväskäytävässä.

 

Tästä eteenpäin

 

Anna minun kuulla äänesi ja erottaa se muista. Pidä minut kuulolla.