9.5.2022 Maanantai

Tässä

 

”Yksi Jumala on kaiken Isä. Hän hallitsee kaikkea, vaikuttaa kaikessa ja on kaikessa läsnä.” (Ef. 4:6.)
– – –
Jumala, sinä olet läsnä, minä en useinkaan. Nyt haluan olla.

 

Sana

 

”Minä vakuutan teille: Se, joka ei mene lammastarhaan portista vaan kiipeää aidan yli, on varas ja rosvo. Lampaiden paimen sen sijaan kulkee portista. Hänelle vartija avaa portin. Lampaat kuulevat hänen äänensä ja seuraavat häntä, kun hän kutsuu nimeltä omiaan. Kun hän on päästänyt kaikki lampaansa tarhasta, hän kulkee niiden edellä. Lampaat seuraavat häntä, koska ne tuntevat hänen äänensä. Ketään vierasta ne eivät takuulla seuraa vaan pakenevat häntä, koska vieraiden ääni on niille outo.”
Tällaisen vertauksen Jeesus esitti. Kuulijat eivät kuitenkaan ymmärtäneet, mistä oli kysymys.
Siksi Jeesus jatkoi: ”Minä vakuutan teille: Minä olen portti lampaille. Kaikki ennen minua tulleet olivat varkaita ja rosvoja, eivätkä lampaat kuunnelleet heitä. Minä olen portti. Joka tulee sisään minun kauttani, pelastuu. Hän voi tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen. Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan yltäkylläisen elämän.
Minä olen hyvä ja rohkea paimen. Rohkea paimen vaarantaa henkensä lampaidensa vuoksi. Palkkarenki ei ole paimen, eivätkä lampaat ole hänen omiaan. Kun hän näkee suden tulevan, hän hylkää lampaat ja juoksee pakoon. Susi käy lampaiden kimppuun ja hajottaa lauman, koska palkkarenki ei välitä lampaista.
Minä olen hyvä paimen: tunnen omat lampaani, ja ne tuntevat minut. Samoin Isäni tuntee minut ja minä hänet. Minä annan henkeni lampaiden puolesta. Minulla on muitakin lampaita; ne eivät ole tässä tarhassa. Minun on paimennettava niitäkin, ja nekin kuuntelevat minua. Lampaistani tulee yksi lauma, jolla on yksi ainoa paimen.
Isä rakastaa minua, koska annan henkeni – ottaakseni sen sitten takaisin. Kukaan ei vie sitä minulta, vaan annan sen itse. Minulla on oikeus antaa se ja ottaa se takaisin. Näin tapahtuu Isäni käskystä.” (Joh. 10:1–18)

 

Keskustelu

 

Johanneksen evankeliumin ensimmäinen luku nimeää Jeesuksen Sanaksi: ”Sana tuli ihmiseksi”. Millaisen näkökulman Jeesuksen puheeseen saan, kun korvaan sanat ”portti” ja ”paimen” sanalla ”sana”?
Missä elämäni asiassa tarvitsen paimenta? Mistä taas ajattelen selviäväni yksinkin?
Kuvittelen lammasaitausta ja sitä ympäröivää maisemaa ja sen niittyjä. Mitä lause ”Hän voi tulla ja mennä, ja hän löytää laitumen” voisi tarkoittaa minulle? Mikä on laitumeni, paikka, joka ruokkii minua ja sisintäni ja jossa vietän mielelläni aikaani?

 

Näkökulma tekstiin

 

Paimen-teema esiintyy useassa raamatunkirjassa. Mooses sai kutsun tehtäväänsä paimentaessaan appensa lampaita. Paimenpsalmi 23 on ehkä tunnetuin psalmiteksti. Hesekielin kirjan 34. luku taas vertailee kelvotonta ja hyvää paimenta.
Päivän tekstissä Jeesus väittää täyttävänsä Hesekielin kuvaaman hyvän paimenen tuntomerkit. Kuulijat tunnistivat Jeesuksen puheen viittauksen: ”Sillä näin sanoo Herra, Herra: Katso, minä itse etsin lampaani ja pidän niistä huolen. Niin kuin paimen pitää huolen laumastaan, kun hän on lampaittensa keskellä ja ne ovat hajallaan, niin minä pidän huolen lampaistani, ja minä pelastan ne joka paikasta, minne ne ovat hajaantuneet pilvisenä ja pimeänä päivänä.” (Hes. 34:11–12.)

 

Tästä eteenpäin

 

Rakkaus on vapaa tekemään mitä tahtoo, vapaa tulemaan ja menemään. Se tahtoo aina hyvää eikä vahingoita ketään. Anna minun tänään maistaa, mitä on elää rakkaudessa.

Raamatunteksti(t)