7.5.2022 Lauantai

Tässä

 

Jeesus istuu hiljaa viereeni. Yhdessä katselemme kulkemiani elämän polkuja.
– – –
Millainen ihan oikeasti olen ollut ja mitä olen tehnyt? Mikä on totta? Miten totuus voisi tehdä minut vapaaksi?

 

Sana

 

Jeesuksen sanat kuullessaan moni oppilaista sanoi: ”Tuo on kovaa puhetta. Kuka tuollaista voi kuunnella?” Jeesus tiesi, että oppilaat olivat ärsyyntyneet hänen puheistaan, ja sanoi heille: ”Tästäkö te loukkaannuitte? Mitäs jos näette Ihmisen Pojan nousevan sinne, missä hän ennen oli? Henki antaa elämän, ruumis on siinä hyödytön. Se, mitä olen teille puhunut, antaa teille Hengen ja elämän. Joukossanne on kuitenkin muutamia, jotka eivät usko.” Jeesus näet tiesi alusta alkaen, ketkä eivät uskoneet ja kuka ilmiantaisi hänet. Hän jatkoi: ”Juuri siksi sanoinkin teille, ettei kukaan voi tulla luokseni muuten kuin Isän tahdosta.”
Tämän vuoksi monet oppilaista jättivät Jeesuksen eivätkä enää liikkuneet hänen seurassaan. Jeesus kysyi kahdeltatoista oppilaaltaan: ”Ette kai tekin aio lähteä?” Simon Pietari vastasi hänelle: ”Herra, kenen luokse me muka menisimme? Sinulla on sanat, jotka antavat ikuisen elämän. Uskomme sinuun ja tiedämme, että sinä olet Jumalan pyhä.” (Joh. 6:60–69)

 

Keskustelu

 

Mikä mahtoi olla sietämätöntä monen oppilaan mielestä? Mitä minun mielestäni sietämätöntä tai loukkaavaa tämän viikon teksteissä ehkä on ollut?
Millaisia Jeesuksen ääni ja katse olivat silloin, kun hän kysyi kahdeltatoista oppilaaltaan: ”Ette kai tekin aio lähteä?” Millainen joukon ilmapiiri oli Jeesuksen kysyessä kysymyksen? Miten se muuttui Pietarin vastauksen myötä?
Voisiko ajatella niin, että tämän viikon teksteissä Jeesus on paljastanut itsensä, tehnyt oman minuutensa näkyväksi ja haavoittuvaksi ja juuri silloin ihmiset lähtevät pois hänen läheltään? Millaisia kokemuksia minulla on siitä, mitä tapahtuu, kun ihminen paljastaa itsensä ja tulee haavoittuvaksi?
Millä perusteilla ihmiset tänään lähtevät pois Jeesuksen luota? Miten minä olen lähtenyt pois, ja mikä on vetänyt minua takaisin?

 

Näkökulma tekstiin

 

Pietarin sanat ovat historian aikana toimineet lukuisten ihmisten uskontunnustuksena, ja ne voi löytää seurakunnan tunnuslauseena monesta kirkosta: ”Herra, kenen luokse me muka menisimme? Sinulla on sanat, jotka antavat ikuisen elämän.”

 

Tästä eteenpäin

 

Haluan kuulua siihen joukkoon, jossa uskotaan, että sinä olet Jumalan pyhä.