5.5.2022 Torstai

Tässä

 

Herra, usein ajattelen, että minä olen se, jolla on elämän ohjat käsissään. Auta minua näkemään, miten voimaton itse asiassa olen.
– – –
Pyydän, että vetäisit minua puoleesi ja saisin kokea sen ilon ja vapauden, jonka luottamus sinuun antaa.

 

Sana

 

”Kukaan ei voi tulla minun luokseni omin avuin, vaan Isän, minun lähettäjäni, pitää vetää häntä. Mutta minä herätän viimeisenä päivänä sen, joka tulee luokseni. Profeettojen kirjoituksissa sanotaan: ’Kaikki ovat Jumalan oppilaita.’ Minun luokseni tulee jokainen, joka on kuunnellut Isää ja ottanut opikseen. Isää ei tosin ole nähnyt kukaan muu kuin hän, joka on ollut Jumalan luona. Hän on nähnyt Isän. Minä vakuutan teille: se, joka uskoo, saa elää ikuisesti. Minä olen elämän leipä. Teidän esivanhempanne söivät mannaa vaeltaessaan asumattomalla seudulla, mutta ovat silti kuolleet. Tässä on teille taivaasta laskeutunut leipä. Jos joku syö sitä, hän ei kuole koskaan. Minä olen elävä leipä, olen tullut taivaasta. Se, joka syö tätä leipää, saa elää ikuisesti. Minun ruumiini on se leipä, jonka annan, jotta maailma saisi elää.” (Joh. 6:44–51)

 

Keskustelu

 

Miten Jumala on vetänyt minua puoleensa? Millaisia tapahtumia ja millaisia ihmisiä siihen liittyy?
Tälläkin hetkellä Jumala vetää minua puoleensa. Miten?
Jeesus sanoo, että Isä on lähettänyt hänet ja että hän on nähnyt Isän. Miten merkittävä minulle on ajatus Jeesuksesta Jumalan Poikana? Miten elämäni muuttuisi, jos toteaisin, että hän ei ole sitä?

 

Näkökulma tekstiin

 

Johanneksen evankeliumille ovat ominaisia pitkät puhe- tai rukousjaksot, joissa vastakkain ovat juutalaiset ja Jeesus. Niissä selvitetään Jeesuksen suhdetta oman kansansa historiaan ja Jeesuksen suhdetta taivaalliseen Isään. Näiden vastakkainasettelujen kieli on tiukkaa ja roolit selkeät. Vuosisatojen aikana Johanneksen tekstejä on käytetty myös juutalaisvastaisuuden perusteluina.

 

Tästä eteenpäin

 

On tärkeää tietää, ketkä ovat valmistaneet meille tietä ja keille me nyt valmistamme tietä. Kiitos edelläni kulkeneista ja jälkeeni tulevista.