1.5.2022 2. sunnuntai pääsiäisestä

Tässä

 

Toivon, että osaisin rukoilla. Uskon toiveeni johtuvan siitä, että sieluni haluaa vastata sinulle, Jumala, joka jo rukoilet minussa.
– – –
Sinun sydämesi kääntyy kohti kaikkea, mikä on pientä eikä itsessään riitä. Siis kohti minua.

 

Sana

 

Minä olen hyvä ja rohkea paimen. Rohkea paimen vaarantaa henkensä lampaidensa vuoksi. Palkkarenki ei ole paimen, eivätkä lampaat ole hänen omiaan. Kun hän näkee suden tulevan, hän hylkää lampaat ja juoksee pakoon. Susi käy lampaiden kimppuun ja hajottaa lauman, koska palkkarenki ei välitä lampaista.
Minä olen hyvä paimen: tunnen omat lampaani, ja ne tuntevat minut. Samoin Isäni tuntee minut ja minä hänet. Minä annan henkeni lampaiden puolesta. Minulla on muitakin lampaita; ne eivät ole tässä tarhassa. Minun on paimennettava niitäkin, ja nekin kuuntelevat minua. Lampaistani tulee yksi lauma, jolla on yksi ainoa paimen. (Joh. 10:11–16)

 

Keskustelu

 

Ajattelen silmieni eteen lammaslauman ja itseni lampaaksi. Onko paimen lähellä vai kaukana minusta? Minkä värisiä lampaita laumassa on? Minkä värinen itse olen? Miltä lauman jäsenenä oleminen minusta tuntuu? Miksi tottelisin aina paimenta?
Jeesuksen ristinkuolema ei ollut seurausta siitä, että hän oli väärässä paikassa väärään aikaan tai onnettomasta yhteentörmäyksestä fariseusten kanssa. Sanoessaan ”Minä annan henkeni lampaiden puolesta” Jeesus kertoo, että kyse on hänen omasta valinnastaan. Mitä ajatuksia tämä minussa herättää?
”Tunnen omat lampaani, ja ne tuntevat minut.” Mitä minussa herää, kun ajattelen sitä, että minut tunnetaan ja minä tunnen paimenen?
Minua kutsutaan luottamaan Jeesukseen kaikissa elämäni asioissa. Ajattelen niitä elämäni alueita, joissa minun on vaikea luottaa Jumalaan. Kerron niistä Jeesukselle ja kuuntelen, mitä hän minulle sanoo.

 

Näkökulma tekstiin

 

Kuva Jumalasta paimenena nousee Vanhasta testamentista (Ps. 23; Jes. 40:11). Jeesuksen elinaikana paimenen ammatti ei ollut erityisen arvostettu. Tämä johtui muun muassa siitä, että paimenet joutuivat olemaan öitä poissa kotoaan eivätkä tällöin voineet taata perheelleen turvallista elämää.

 

Tästä eteenpäin

 

Jeesus on paimen, joka suojelee laumaansa ja vie sen avarille laitumille ja illan tullen kokoaa suojaan, karkottaa pedot ja varkaat tiehensä. Miten minä omassa elämässäni voisin olla tällainen paimen?