29.4.2022 Perjantai

Tässä

 

Jumala, sinä olet luonut maailman, meidät kaikki, ja myös minut siihen. Olet tekijämme ja tiedät, mitä me luotusi tarvitsemme.
– – –
Tuon tarpeeni sinulle.

 

Sana

 

Näiden tapausten jälkeen Jeesus lähti toiselle puolelle Galileassa olevaa järveä, jonka rannalla Tiberias on. Häntä seurasi suuri väkijoukko. Ihmiset olivat nähneet ne todisteet, jotka hän oli antanut parantamalla sairaita. Jeesus nousi kuitenkin vuorelle ja istuskeli siellä oppilaidensa kanssa.
Juutalaisten pääsiäisjuhla oli tulossa.
Jeesus katsoi ympärilleen ja huomasi, että suuri väkijoukko oli tulossa hänen luokseen. Hän sanoi Filippokselle: ”Mistä voisimme ostaa leipää, että nuo saisivat syödä?” Tämän Jeesus sanoi kuitenkin vain koetellakseen Filipposta. Hän tiesi kyllä, mitä tekisi. Filippos vastasi: ”Kahdellasadalla denaarillakaan emme saisi niin paljon leipää, että jokaiselle riittäisi edes vähän.”
Simon Pietarin veli Andreas, yksi Jeesuksen oppilaista, sanoi: ”Täällä on pieni lapsi, jolla on viisi ohraleipää ja kaksi paistettua pikkukalaa. Mutta miten ne nyt riittäisivät tuollaiselle ihmismäärälle?” Jeesus sanoi: ”Käskekää heitä valmistautumaan ruokailuun.” Rinteellä kasvoi rehevä ruohikko. Niinpä väkijoukko asettui maahan. Joukossa oli miehiä noin viisituhatta. Jeesus otti leivät, lausui kiitosrukouksen ja jakoi ruokailijoille niin paljon leipää ja kalaa, kuin nämä halusivat. Kun kaikki olivat kylläisiä, hän sanoi oppilaille: ”Kerätkää ruuantähteet, ettei mitään mene hukkaan.” Oppilaat tekivät työtä käskettyä ja keräsivät kaksitoista korillista ohraleivän paloja, jotka olivat jääneet syömättä.
Tämän todisteen nähtyään ihmiset puhuivat keskenään: ”Hän on tosiaan se profeetta, jonka oli määrä tulla maailmaan.” Jeesus tiesi, että he aikoivat viedä hänet mennessään ja tehdä hänestä kuninkaansa. Siksi hän vetäytyi taas vuorelle. Hän meni sinne yksin. (Joh. 6:1–15)

 

Keskustelu

 

Mistä syystä väkijoukko tarkkaili, minne Jeesus liikkui, ja seurasi häntä? Mistä syystä minä pysyttelen hänen seurassaan, mitä haluan häneltä? Miten läheltä seuraan häntä?
Kun mielikuvituksessani istuudun rehevää ruohoa kasvavalle rinteelle ja näen, mitä tapahtuu, miltä näkemäni tuntuu? Mikä on ihmisten tunnelma?
Mitä tämä ruokkimisihme tarkoittaa minulle?

 

Näkökulma tekstiin

 

Kansa sai leipää kyllikseen ja halusi oitis tehdä Jeesuksen kuninkaakseen. Pilatus kysyi Jeesukselta häntä kuulustellessaan ”Oletko sinä juutalaisten kuningas?” Johanneksen evankeliumin mukaan Jeesus vastasi: ”Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta.” (Joh. 18:33,36.) Fjodor Dostojevskin romaanissa Karamazovin veljekset on kuuluisa kuvitteellinen suurinkvisiittorin ja Jeesuksen välinen keskustelu, jossa kirkon edustaja pilkkaa Jeesusta tämän kyvyttömyydestä hyödyntää valtaa maallisen asemansa ja sittemmin myös kirkon vallan pönkittämiseksi. Jeesuksen valta ei näytä olevan poliittisesti järkevää. Hän ei hallitse voimalla, taitavalla propagandalla, manipulaatiolla tai väkivallalla vaan loputtomasti ja kärsivällisesti palvellen.

 

Tästä eteenpäin

 

”Anna minulle tänään jokapäiväinen leipäni.” Jeesus, näytä ketä tai keitä minä voin tänään ruokkia ja miten se tapahtuu.

Raamatunteksti(t)