26.4.2022 Tiistai

Tässä

 

Jeesus, sinä et käännä pois ketään luoksesi tulevaa.
– – –
Tulen luoksesi. Valaise ymmärrystäni ja ohjaa minut omalle paikalleni sinun eteesi.

 

Sana

 

[Jeesus sanoi:] ”Älä ihmettele, vaikka sanoin: ’Teidän täytyy syntyä uudelleen.’ Henki on kuin tuuli. Se puhaltaa, missä haluaa, ja voit kuulla sen äänen. Et kuitenkaan tiedä, mistä se tulee ja minne se menee. Samoin on jokaisen Hengestä syntyneen laita.”
”Miten se on mahdollista?” kysyi Nikodemos. ”Etkö sen vertaa ymmärrä, vaikka edustat Israelin parasta oppineisuutta?” Jeesus vastasi. ”Minä vakuutan sinulle: Me puhumme, mitä tiedämme, ja todistamme siitä, mitä olemme nähneet. Meidän todistuksemme ei teille kuitenkaan kelpaa. Ette uskoneet, kun puhuin teille maallisista asioista. Kuinka sitten uskoisitte, jos kerron teille taivaasta?
Taivaaseen ei ole noussut kukaan muu kuin hän, joka on sieltä laskeutunutkin: Ihmisen Poika. Ihmisen Poika pitää nostaa maasta, niin kuin Mooses nosti käärmeen sauvan päähän autiomaassa. Silloin jokaisella, joka uskoo häneen, on ikuinen elämä.” (Joh. 3:7–15)

 

Keskustelu

 

Liityn Nikodemoksen ja Jeesuksen seuraan mielikuvituksessani. Mitä Jeesus tahtoo sanoa keskustelukumppanilleen? Mitä hän sanoo minulle?
Miltä Jeesus näyttää puhuessaan?
Mikä on Jeesuksen puheen sävy hänen keskustellessaan juutalaisen hallintoeliittiin kuuluvan kanssa? Miksi Jeesus puhuu tähän sävyyn?
Miten minä säilytän sisäisen eheyteni ja identiteettini kohdatessani eri yhteiskuntakerroksiin ja sosiaalisiin ryhmiin identifioituvia ihmisiä?

 

Näkökulma tekstiin

 

Lääketieteen, lääkärien ja apteekkien tunnuksen, sauvaa kiertävän käärmeen, voisi ajatella juontuvan Mooseksen erämaassa kohottamasta vaskikäärmeestä. Lääketieteen käärmesymboli on kuitenkin peräisin kreikkalaisesta mytologiasta ja Asklepioksen, lääketieteen jumalan, sauvasta.
”Ihmisen Poika pitää nostaa maasta, niin kuin Mooses nosti käärmeen sauvan päähän autiomaassa” (Joh. 3:14). Tampereen tuomiokirkon katon keskikohtaa koristavaa Hugo Simbergin maalaamaa käärmettä voi pitää ylennettynä käärmeenä, syntimme kantaneen Kristuksen symbolina. Tosin tuomiokirkon katon käärmeen suusta löytyvä omena haastaa tulkinnan.

 

Tästä eteenpäin

 

Osoita minulle, mitä sinuun katsominen tänään tarkoittaa. Päivän tekstin perusteella se ei ole arjesta irrallista ponnistusta vaan jotakin kevyttä, virkeää ja luonnollista kuin tuulen vire.