25.4.2022 Maanantai

Tässä

 

Olen kuullut kutsusi.
– – –
Tulen luoksesi. Puhu sinä, minä kuuntelen ja koetan ottaa vastaan.

 

Sana

 

Fariseusten joukossa oli mies nimeltä Nikodemos, joka kuului juutalaisten johtajiin. Hän tuli yöllä Jeesuksen luokse ja sanoi: ”Rabbi, me tiedämme sinun olevan Jumalan lähettämä opettaja. Ei kukaan pysty tekemään todisteeksi sellaisia ihmeitä kuin sinä teet, jos Jumala ei ole hänen kanssaan.” Jeesus vastasi: ”Minä vakuutan sinulle: jos ihminen ei synny uudelleen, hän ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa.” Nikodemos sanoi: ”Miten kukaan vanha voisi syntyä? Miten kukaan voisi palata äitinsä kohtuun ja syntyä toisen kerran?”
Jeesus vastasi: ”Minä vakuutan sinulle: Jos ihminen ei synny vedestä ja Hengestä, hän ei pääse Jumalan valtakuntaan. Lihasta syntynyt on lihaa, mutta Hengestä syntynyt on henkeä.” (Joh. 3:1–6)

 

Keskustelu

 

Kun Nikodemos sanoo ”me”, keihin hän viittaa?
On lihasta syntyneitä ja Hengestä syntyneitä. Kumpaan ryhmään minä kuulun, vai kuulunko molempiin?
Menen ajatuksissani Jeesuksen luo Nikodemoksen tavoin, kerron asiani hänelle avoimessa keskustelussa, rukouksessa. Jään kuuntelemaan keskustelukumppanini vastausta.

 

Näkökulma tekstiin

 

Puhe vedestä ja hengestä jumalayhteyden välittäjinä löytyy jo Vanhasta testamentista. Jumala sanoo Hesekielin kirjassa: ”Minä otan teidät vieraiden kansojen keskeltä, minä kokoan teidät kaikista maista ja tuon teidät omaan maahanne. Minä vihmon teidän päällenne puhdasta vettä, niin että te puhdistutte, minä puhdistan teidät kaikesta saastastanne ja epäjumalienne kaikesta iljettävyydestä. Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen.” (Hes. 36:24–26.)

 

Tästä eteenpäin

 

Otan vastaan kuulemani sanan. Joskus Raamatun sana jää mieleen avoimena kysymyksenä, laukeamattomana jännitteenä. Tämän jännitteen kanssa voi jatkaa matkaa. Minkä sanan tai jännitteen kanssa jatkan matkaani tästä?