24.4.2022 1. sunnuntai pääsiäisestä

Tässä

 

Sinä, Jeesus, sanoit useamman kerran omillesi: ”Rauhaa teille!”
– – –
Huolehdin, hätäilen ja murehdin taas monista asioista. Rauhoita minut kuuntelemaan sinua.

 

Sana

 

Oli saman ensimmäisen sapatinjälkeisen päivän ilta. Oppilaat olivat kätkeytyneet lukittujen ovien taakse, koska pelkäsivät juutalaisia. Äkkiä Jeesus ilmestyi heidän keskelleen ja sanoi: ”Rauhaa teille!” Tämän sanottuaan hän näytti heille käsiään ja kylkeään. Ilo valtasi oppilaat, kun he näkivät Herran. ”Rauhaa teille”, sanoi Jeesus uudelleen. ”Niin kuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minä teidät.” Näin sanottuaan hän henkäisi heitä kohti ja sanoi: ”Ottakaa Pyhä Henki. Jos päästätte jonkun synneistään, hän saa ne anteeksi, mutta jos ette, hän ei saa niitä anteeksi.”
Tuomas, jota sanottiin myös Didymokseksi, oli yksi kahdestatoista oppilaasta. Hän ei kuitenkaan ollut muiden kanssa, kun Jeesus ilmestyi. Nämä kertoivat hänelle nähneensä Herran. Tuomas vastasi: ”Tuota en kyllä usko, ennen kuin olen itse nähnyt reiät hänen käsissään ja kyljessään ja työntänyt niihin sormeni.”
Viikon päästä oppilaat olivat taas koolla, ja tällä kertaa Tuomaskin oli joukossa mukana. Jeesus ilmestyi taas heidän keskelleen, vaikka ovet olivat lukossa. Hän sanoi: ”Rauhaa teille!” Sitten hän sanoi Tuomakselle: ”Katso käsiäni ja laita sormesi tähän. Ojenna kätesi ja kosketa kylkeäni. Älä epäile vaan usko minuun.” Tuomas vastasi: ”Herrani ja Jumalani!” Jeesus sanoi: ”Uskotko, koska olet nähnyt minut? Onnellisia ovat ne, jotka eivät näe, mutta uskovat silti.”
Jeesus teki oppilaidensa nähden monia muitakin ihmeitä todisteeksi itsestään, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä kirja on kirjoitettu, jotta uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus, Jumalan Poika. Kun uskotte, saatte elää hänen nimensä voimasta. (Joh. 20:19–31)

 

Keskustelu

Moni samaistuu mielellään Tuomaaseen? Entä minä?
Mitä merkkejä olen pyytänyt uskoni varmistamiseksi? Olenko saanut sellaisia? Kaipaanko sellaisia, miksi kaipaan tai miksi en? Mikä minut vakuuttaisi?
Mitä Jeesuksen kuolleista nouseminen merkitsee minulle?
Mitä haluan pyytää tai kysyä Jeesukselta? Kysyn nyt.

 

Näkökulma tekstiin

 

Legendan mukaan apostoli Tuomas matkusti Intiaan ja juurrutti kristinuskon Etelä-Intiaan. Cochi, yksi Etelä-Intian satamakaupungeista, oli maustekaupan keskus jo kolmesataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Rooman ja läntisen Etelä-Intian välillä oli kauppa- ja liikenneyhteys. Cochissa oli myös juutalainen kauppahuone. Intian Tuomas- ja muutkin kristityt pitävät apostoli Tuomaan legendaa totena. Tamil Nadun Chennaissa Intian itärannikolla on apostoli Tuomaan reliikkikirkko ja pyhiinvaellus- ja turistikohteena tunnettu Tuomaan mestausvuori. Historiallista näyttöä Tuomaan Intian missiosta ei kuitenkaan ole.

 

Tästä eteenpäin

 

Minne ja miten sinä lähetät minut? Anna minun tulla itsekseni ja täyttää se tehtävä, jonka olet minulle antanut.

Raamatunteksti(t)