21.4.2022 Torstai

Tässä

 

Jokainen sisään- ja uloshengitykseni, jokainen sydämeni lyönti, kertoo, että sinä, Jumala jatkat luomistyötäsi minussa. Pysähdyn ja kuuntelen.
– – –
On olemassa asioita, joita sinä haluat opettaa minulle. Toivon, että havaitsen nuo asiat ja annan niiden muuttaa minua ja elämäni suuntaa.

 

Sana

 

Jeesus oli noussut kuolleista varhain sunnuntaiaamuna. Hän ilmestyi ensiksi Magdalan Marialle, josta hän oli karkottanut seitsemän demonia. Maria meni kertomaan tästä muille Jeesuksen seuraajille, jotka itkivät suruaan. He eivät uskoneet, kun kuulivat, että Jeesus oli elossa ja että Maria oli nähnyt hänet. Seuraavaksi Jeesus ilmestyi toisessa hahmossa kahdelle oppilaalleen, jotka kävelivät kaupungista maaseudulle. He palasivat kertomaan tapahtuneesta muille, mutta heitäkään ei uskottu. Lopulta Jeesus ilmestyi kaikille yhdelletoista oppilaalle, kun he olivat aterioimassa. Jeesus moitti oppilaitaan epäuskosta ja itsepäisyydestä, koska he eivät olleet uskoneet niitä, jotka olivat nähneet hänet ylösnousseena. Jeesus sanoi heille: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa ilosanomaa kaikille luoduille. Se, joka uskoo ja saa kasteen, pelastuu. Se, joka ei usko, tuomitaan.” (Mark. 16:9–16)

 

Keskustelu

 

Tekstissä nousee keskeiseen asemaan Magdalan Maria ja se, että hänen viestiään ei uskottu. Miksi ei?
Jeesus moittii oppilaita epäuskosta. Silti hän antaa heille tehtävän, jonka on täytynyt tuntua heistä täysin ylivoimaiselta. He, pieni joukko oppimattomia ja syvän kriisin läpikäyneitä ihmisiä, hekö menisivät kaikkialle maailmaan? Minkä tehtävän Jeesus antaa minulle?
Millä tavoin Jeesus on ilmaissut itsensä minulle?

 

Näkökulma tekstiin

 

Alkuperäinen Markuksen evankeliumi on loppunut 16. luvun 8. jakeeseen: ”Ulos tultuaan naiset pakenivat haudalta järkytyksestä vapisten. He eivät kertoneet kenellekään mitään, sillä he pelkäsivät.” Myöhemmin tekstiin on lisätty jakeet 9–20, joista päivän teksti on osa. Kyse on siis muiden evankeliumien kertomuksiin perustuvasta yhteenvedosta.

 

Tästä eteenpäin

 

Ylösnousemuksen todellisuus kirkastui Jeesuksen oppilaille vähitellen ja vielä niin, että joku uskoi aikaisemmin, toinen myöhemmin. Koen olevani samanlainen, välillä vahva, välillä heikko uskossani. Kuitenkin Jeesus, joka tuntee minut läpikotaisin, lähettää minut juuri tällaisena.
Osoita, Jeesus, minulle, minne ja mihin tehtävään haluat minut lähettää.