20.4.2022 Keskiviikko

Tässä

 

Jeesus, tulen luoksesi, kaipaan sinua. Toivon oppivani rakastamaan sinua kuten sinä rakastat minua.
– – –
Sinä tiedät, miten elämäni asiat ovat. Tiedät myös, miksi ne ovat niin kuin ne ovat. Tässä olen.

 

Sana

 

Tämän jälkeen Jeesus näyttäytyi taas oppilailleen, nyt Tiberiaanjärvellä. Se tapahtui näin:
Paikalla olivat Simon Pietari, Tuomas eli Didymos, Natanael Galilean Kaanasta, Sebedeuksen pojat ja kaksi muuta Jeesuksen oppilasta. Simon Pietari sanoi: ”Minä menen kalaan.” Muut sanoivat lähtevänsä mukaan. He nousivat veneeseen, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.
Aamun tultua Jeesus ilmaantui rannalle. Oppilaat eivät kuitenkaan tunnistaneet häntä Jeesukseksi. Niinpä Jeesus sanoi: ”Pojat, ei teillä sattuisi olemaan jotain syötävää?” Oppilaat vastasivat, ettei ollut. Silloin Jeesus sanoi: ”Heittäkää verkko veneen oikealle puolelle, niin saatte kalaa.” Oppilaat tekivät niin, mutta eivät enää jaksaneet vetää verkkoa takaisin, koska siinä oli niin paljon kalaa. Se oppilas, joka oli Jeesukselle kaikkein rakkain, sanoi Pietarille: ”Se on Herra!” Pietarilla ei ollut päällysvaatteita, mutta nämä sanat kuultuaan hän veti ne päälleen ja hyppäsi järveen. Muut oppilaat rantautuivat veneellä, koska se oli vain sadan metrin päässä rannasta. He vetivät perässään kalojen täyttämää verkkoa.
Rannalle noustessaan oppilaat näkivät leipää ja hiilloksen, jolle oli laitettu paistumaan kalaa. Jeesus sanoi: ”Antakaa niitä kaloja, jotka äsken saitte.” Simon Pietari nousi ja veti maalle verkon, joka oli täynnä suuria kaloja. Vaikka kaloja oli niin paljon – yhteensä 153 – verkko ei revennyt.
Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään.” Kukaan oppilaista ei uskaltanut kysyä, kuka mies oli. He näet tiesivät, että hän oli Herra. Jeesus tuli ja otti leivän ja antoi sitä heille; samoin hän antoi heille kalaa. Tämä oli jo kolmas kerta, kun Jeesus kuolleista noustuaan näyttäytyi oppilailleen. (Joh. 21:1–13)

 

Keskustelu

 

Miten oppilas, joka oli Jeesukselle rakkain, päätyi ajatukseen: se on Herra?
Kuvittelen, että olen Pietari, joka on luvannut seurata Jeesusta kaikkialle, sitten pettänyt hänet, kokee nyt olevansa kadoksissa, katuu tekojaan eikä tiedä mitä odottaa. Tällaisena hän hyppää veteen ja kahlaa rannalle Jeesuksen luokse. Mitä itse noustessani vedestä sanoisin Jeesukselle?
Miksi oppilaat eivät uskaltaneet kysyä Jeesukselta, kuka hän on?
Jeesus sanoi: ”Tulkaa syömään!” Mihin ateriayhteyteen hän minua kutsuu?

 

Näkökulma tekstiin

 

Evankeliumeissa kerrotaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymisestä oppilailleen sekä Jerusalemissa että Galileassa. Johanneksen evankeliumin 21. luvun taustana pidetään sitä, että oppilaat ovat pettyneinä palanneet Galileaan vanhoihin ammatteihinsa. Näin Pietarin sana ”Minä menen kalaan” ei tarkoittaisi vain kalaretkelle lähtemistä vaan vanhan ammatin uudestaan aloittamista. Keskellä arkea, keskellä kaikkea tuttua he kohtaavat ylösnousseen Jeesuksen.

 

Tästä eteenpäin

 

Opeta minua näkemään sinun kätesi jälki elämäni arkisissa asioissa ja ihmisissä, joita päivittäin kohtaan.

Raamatunteksti(t)