19.4.2022 Tiistai

Tässä

 

Sinulle voin avata sydämeni, sinulle voin kertoa kaikki huoleni, ongelmani ja pelkoni. Et kavahda niitä, vaan kuuntelet ja suhtaudut niihin myötätuntoisesti ja ymmärtäen.
– – –
Vahvista minussa uskoa, että pidät minusta huolta tänään, huomenna ja kaikkina elämäni päivinä.

 

Sana

 

Oppilaiden vielä puhuessa Jeesus seisoi äkkiä heidän keskellään ja sanoi: ”Rauhaa teille.” Oppilaat kauhistuivat ja luulivat näkevänsä aaveen. Jeesus sanoi: ”Miksi olette poissa tolaltanne? Miksi annatte epäilyjen nousta mieleenne? Katsokaa käsiäni ja jalkojani niin näette, että minä tässä olen. Koskettakaa minua niin huomaatte, että olen lihaa ja luuta toisin kuin aaveet.” Näin sanottuaan Jeesus näytti oppilaille kätensä ja jalkansa. Oppilaat olivat vielä aivan sekaisin ilosta, kun Jeesus jo kysyi, oliko heillä mitään syötävää. He antoivat hänelle palan paistettua kalaa, ja hän otti ja söi sen siinä heidän edessään.
Jeesus sanoi: ”Tätä minä tarkoitin, kun puhuin teille ollessani vielä teidän kanssanne. Kaiken, mitä minusta on kirjoitettu Mooseksen laissa, profeettojen kirjoissa ja psalmeissa, täytyi toteutua.” Silloin oppilaiden mieli avautui ymmärtämään kirjoituksia. Jeesus sanoi heille: ”Näin on kirjoitettu. Kristuksen piti kärsiä ja nousta kuolleista kolmantena päivänä. Hänen nimissään on kaikkia kansoja kehotettava kääntymään, jotta ne saisivat syntinsä anteeksi. Työ alkaa Jerusalemista, ja te olette tämän todistajia. Minä lähetän teille sen, minkä Isäni on luvannut. Pysykää kaupungissa, kunnes saatte korkeudesta voiman suojaksenne.” (Luuk. 24:36–49)

 

Keskustelu

 

Jeesus kohtaa oppilaansa ensimmäisen kerran sen jälkeen, kun nämä ovat hylänneet hänet ja jättäneet yksin. Hetken on täytynyt olla oppilaille ahdistava tai pelottava: mitä Jeesus sanoisi, mitä tekisi? Hän ei kuitenkaan nosta esiin mennyttä eikä moiti vaan sanoo: ”Rauhaa teille.” Sanooko hän minulle samoin: ”Rauhaa sinulle”? Millaista rauhaa minä kaipaan?
”Hänen nimissään on kaikkia kansoja kehotettava kääntymään, jotta ne saisivat syntinsä anteeksi.” Kääntymään mistä mihin? Mitä tämä tarkoittaa minun elämässäni?
Jeesus sanoi: ”Te olette tämän todistajia.” Minkä todistajia oppilaat ovat? Minkä todistaja minä olen?

 

Näkökulma tekstiin

 

Kertoessaan Jeesuksen näyttäneen oppilaille kätensä ja jalkansa evankeliumin kirjoittaja haluaa painottaa, että ristiinnaulittu Jeesus ja ylösnoussut Jeesus ovat yksi ja sama henkilö.

 

Tästä eteenpäin

 

Armon Henki täyttää mielet
murheelliset ilolla.
Rauhan tyven, puhdas ilma
Jeesuksesta virtailee.
Epäilysten alta nousee
köyhä sielu kiittämään.
Ikävöitsen täältä päästä
kotimaahan ikuiseen. (Virsi 105:4)

Raamatunteksti(t)