17.4.2022 1. pääsiäispäivä

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 17.4.2022

Tässä

 

Sinä olet suunta ja pohja jalkojeni alla, vallitsevat tosiasiat ja tapahtumien virta: ”Minä olen tie, totuus ja elämä” (Joh. 14:6).
– – –
Tarvitsen suunnan, johon kulkea, haluan tuntea realiteetit ja elää niissä.

 

Sana

 

Sapatin jälkeisen aamun hämärässä naiset lähtivät viemään haudalle tuoksuöljyä, jota olivat tehneet. He näkivät, että kivi oli vieritetty pois haudan suulta, eivätkä he löytäneet haudasta Herran Jeesuksen ruumista. Kun he ihmettelivät tätä, heidän luokseen ilmestyi kaksi miestä sädehtivissä vaatteissa. Naiset katsoivat peloissaan maahan, mutta miehet sanoivat: ”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Jeesus ei ole täällä, koska hänet on herätetty kuolleista. Muistattehan, miten hän Galileassa ollessaan kertoi, mitä täytyy tapahtua: Ihmisen Poika luovutetaan syntisten käsiin ja ristiinnaulitaan, mutta kolmantena päivänä hän nousee ylös.” Silloin naiset muistivat, mitä Jeesus oli sanonut.
Kun naiset palasivat haudalta, he kertoivat yhdelletoista apostolille ja kaikille muillekin, mitä oli tapahtunut. Haudallakävijät olivat Magdalan Maria, Johanna ja Maria, Jaakobin äiti. Heidän kanssaan oli muitakin naisia. He kertoivat kaiken apostoleille, mutta nämä pitivät heidän puheitaan pelkkänä pötynä eivätkä uskoneet heitä. Pietari lähti kuitenkin kiireesti haudalle. Hän katsoi hautaan ja näki siellä vain liinat, joihin ruumis oli kääritty. Hän lähti pois ja mietti mielessään, mitä oli mahtanut tapahtua. (Luuk. 24:1–12)

 

Keskustelu

 

Ymmällä oloa, pelkoa, arkuutta, innostusta, epäuskoa ja ihmettelyä. Mitä ylösnousemuskertomus minussa herättää?
Mitä Jeesuksen ylösnousemus tarkoittaa minulle tässä ja nyt?

 

Näkökulma tekstiin

 

Lause ”naiset katsoivat peloissaan maahan” on muutamissa käännöksissä, myös suomalaisessa vuoden 1938 suomennoksessa, tulkittu maahan heittäytymiseksi: ”he peljästyivät ja kumartuivat kasvoillensa maahan”. On kyse hämmennystä aiheuttaneesta ja arkisen kokemuksen ylittävästä kohtaamisesta.

 

Tästä eteenpäin

 

Jumala, olet Jeesuksessa sisällyttänyt meidän elämämme omaan elämääsi. Sinä, ylösnoussut Jeesus, elät keskellämme, meissä ja minussa. Minä elän sinussa.