15.4.2022 Pitkäperjantai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 15.4.2022

Tässä

 

”Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut.” (Jes. 53:5–7.)
– – –
Kiitos, että sinä maksoit velkani ja sovitit syntini.

 

Sana

 

Jeesuksen kanssa vietiin teloitettavaksi myös kaksi rikollista. Kun tultiin Pääkalloksi kutsutulle paikalle, sotilaat ristiinnaulitsivat rikolliset ja Jeesuksen. Jeesus sanoi: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä he tekevät.” Toinen rikollisista pantiin Jeesuksen oikealle ja toinen vasemmalle puolelle. Jeesuksen vaatteet jaettiin arpaa heittämällä.
Kansa seisoi katselemassa. Paikalla oli myös kansan johtajia, jotka pilkkasivat Jeesusta: ”Muita hän on kyllä auttanut. Jos hän tosiaan on Kristus, Jumalan valitsema hallitsija, niin nyt hän saa pelastaa itsensä.” Sotilaatkin pilkkasivat Jeesusta. He veivät hänelle hapanviiniä ja sanoivat: ”Jos tosiaan olet juutalaisten kuningas, pelasta itsesi.” Jeesuksen pään yläpuolella oli kirjoitus: ”Tämä on juutalaisten kuningas.”
Myös toinen ristillä roikkuvista rikollisista pilkkasi Jeesusta: ”Sinähän olet Kristus, vai mitä? Pelasta itsesi ja meidät!” Silloin toinen rikollinen moitti häntä: ”Etkö pelkää edes Jumalaa, vaikka kärsit samaa rangaistusta? Meidän tuomiomme on sitä paitsi oikeutettu, koska me saamme, mitä olemme teoillamme ansainneet. Hän sen sijaan ei ole tehnyt mitään väärää.” Sitten hän sanoi: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Jeesus vastasi: ”Minä vakuutan sinulle, että pääset jo tänään minun kanssani paratiisiin.”
Oli jo keskipäivä. Silloin aurinko pimeni ja koko maailman ylle tuli pimeys, jota kesti kolme tuntia. Temppelin väliverho repesi keskeltä kahtia. Jeesus huusi kovalla äänellä: ”Isä, jätän henkeni sinun käsiisi!” Tämän sanottuaan hän henkäisi viimeisen kerran. (Luuk. 23:32–46)

 

Keskustelu
Elämänsä ahdistavimmalla hetkellä juuri ennen väkivaltaista kuolemaa rikollinen sanoo: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Siinä on kaikki, mitä ihminen voi rukoillessaan tehdä. Muutama sana ja pyytävä katse: muista minua. Sanon nuo sanat Jeesukselle nyt.
Voisinko ajatella, että tämä olisi rukoukseni tästä eteenpäin ja aikanaan kuoleman hetkellä: ”Jeesus, valtakunnassasi muista minua!”
Mitä minulle tarkoittaa se, että Jeesus on ristinkuolemallaan sovittanut myös minun syntini?

 

Näkökulma tekstiin

 

Luukkaan evankeliumin kautta tiedämme Jeesuksen kolmesta lausumasta ristillä: ”Isä, anna heille anteeksi. He eivät tiedä, mitä he tekevät.” ”Minä vakuutan sinulle, että pääset jo tänään minun kanssani paratiisiin.” ”Isä, jätän henkeni sinun käsiisi.” Kaikki nämä ovat antaneet lukuisille ihmisille sanoja vaikeisiin hetkiin ja lohduttaneet murheessa, ehkä aivan erityisesti kuoleman hetkellä.

 

Tästä eteenpäin

 

”Risti on ollut kautta historian niin ihmisiä, kansoja ja opinkappaleita yhdistävä kuin erottava tekijä. Näin oli myös Golgatalla. Kahden ryövärin väliin pystytetty risti tuli jakajaksi heidän välilleen. Toinen ristillä riippuvista herjasi Jeesusta, toinen ymmärsi tuomionsa. Toinen pelastui, toinen pilkkasi loppuun saakka. Slaavilaisen ristin alimmainen vino poikkipuu muistuttaa juuri tästä – rististä punnitsevana vaakana näiden kahden ihmisen välillä. Tämä on myös meille hyvä muistutus, että tie Jumalan valtakuntaan on todellakin auki viimeiseen hetkeen saakka.” (Arkkipiispa Leo suuren perjantain opetuspuheessa 2018.)

Raamatunteksti(t)