14.4.2022 Kiirastorstai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 14.4.2022

Tässä

 

Jeesus, sinä janoat hartaasti olla yhteydessä ihmisiin, minuunkin.
– – –
Myös minussa jokin janoaa yhteyttä sinuun.

 

Sana

 

Kun aika tuli, Jeesus kävi aterialle yhdessä apostolien kanssa. Hän sanoi: ”Halusin ehdottomasti syödä tämän pääsiäisaterian teidän kanssanne ennen kärsimystäni. Minä sanon teille, etten enää syö pääsiäisateriaa, ennen kuin odotus täyttyy Jumalan valtakunnassa.” Jeesus tarttui maljaan, lausui kiitosrukouksen ja sanoi: ”Ottakaa tämä ja jakakaa se keskenänne. Minä sanon teille, etten koske viiniin, ennen kuin Jumalan valtakunta tulee.”
Sitten Jeesus otti leivän ja lausui kiitosrukouksen. Hän mursi leivästä paloja, antoi ne oppilaille ja sanoi: ”Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni.” Aterian jälkeen Jeesus otti maljan ja sanoi samaan tapaan: ”Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne. Silti tällä samalla pöydällä on myös minun ilmiantajani käsi. Ihmisen Poika näet lähtee niin kuin on määrätty, mutta voi sitä, joka antaa hänet ilmi!” Oppilaat alkoivat kinata siitä, kuka heistä mahtaisi tehdä niin. (Luuk. 22:14–22)

 

Keskustelu

 

Keiden kanssa minä haluaisin viettää itselleni äärimmäisen tärkeää ateriaa?
Jeesuksen sanat yhdistävät vanhan juutalaisen pääsiäisateriatradition, hänen ja oppilaiden yhteisen ilta-aterian, kristillisen kirkon ehtoolliskäytännön ja Jumalan valtakunnassa tapahtuvan pääsiäisaterian täyttymyksen. Ehtoollisella liityn osaksi vanhaa ja vielä päättymätöntä jatkumoa ja valtavan suurta ihmisjoukkoa ja olen osallinen Jumalan Pojan ruumiista ja verestä. Mitä se minulle merkitsee?

Näkökulma tekstiin

 

”Pääsiäistä edeltävän kiirastorstain nimitys on lainaa ruotsista, ja se tarkoittaa alkuaan ’puhdistustorstaita’. Nykyruotsissa nimitys on skärtorsdag. Sama kiiras on myös yhdyssanassa kiirastuli, jolla tarkoitetaan katolisen opin mukaan sielua puhdistavaa kuolemanjälkeistä tilaa ja toisaalta vertauskuvallisesti muuta ankaraa koettelemusta. Kiirastorstaita vietetään ehtoollisen asettamisen muistoksi:  – – Jeesus asetti ehtoollisen, söi muistoaterian oppilaidensa kanssa sekä pesi heidän jalkansa. Päivä on ollut myös tärkeä ripittäytymisen ja synninpäästön päivä.” (Kotimaisten kielten keskuksen sivulta.)
Tänään on siis puhdistautumisen päivä.

 

Tästä eteenpäin

 

Andrei Rublevin ikoni Pyhä kolminaisuus on hyvin tunnettu. Ikonissa kolme Abrahamin enkelihahmoista vierasta istuu pöydän ääressä. Nelikulmaisen pöydän katsojan puoleinen sivu on tyhjä ja avoin. Siihen paikkaan meitä kutsutaan, Jumalan seuraan, samaan pöytään.