6.4.2022 Keskiviikko

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 6.4.2022

Tässä

 

Jumala, tässä olen, keskeneräisenä ja hajanaisena, sinun rakastavan katseesi alla.
– – –
Puhu sinä. Avaa korvani ja ymmärrykseni ja tee minut halukkaaksi seuraamaan sinua.

 

Sana

 

Niinpä Jeesus sanoi niille juutalaisille, jotka olivat alkaneet luottaa häneen: ”Jos pidätte kiinni minun sanoistani, olette todella minun oppilaitani. Silloin opitte tuntemaan totuuden ja totuus vapauttaa teidät.” Kuulijat sanoivat: ”Me olemme Abrahamin jälkeläisiä, emmekä ole koskaan olleet kenenkään orjia. Mitä tarkoitat sanoessasi, että meistä tulee vapaita?” Jeesus vastasi: ”Minä vakuutan teille: Jokainen syntiä tekevä on synnin orja. Orja ei kuitenkaan pysy talossa ikuisesti, mutta poika pysyy. Jos Poika vapauttaa teidät, teistä tulee aidosti vapaita. Tiedän kyllä, että olette Abrahamin jälkeläisiä. Silti haluatte tappaa minut, koska ette voi sietää puheitani. Minä puhun niistä asioista, jotka olen nähnyt Isäni luona. Tehkää siis sitä, mitä olette Isältä saaneet kuulla.”
Juutalaiset sanoivat Jeesukselle: ”Meidän isämme on Abraham.” Siihen Jeesus sanoi: ”Jos kerran olette Abrahamin lapsia, tekisitte sitten Abrahamin tekoja. Sen sijaan te jahtaatte minua tappaaksenne sen, joka on kertonut teille Jumalalta kuulemansa totuuden. Ei Abraham tehnyt niin kuin te. Te toimitte samoin kuin oma isänne.”
Juutalaiset sanoivat: ”Emme me ole mitään äpäriä. Meillä on vain yksi Isä, Jumala.” Jeesus vastasi: ”Jos Jumala olisi teidän Isänne, te rakastaisitte minua. Olenhan lähtöisin Jumalasta ja hänen luotaan tullut. Enkä edes tullut oma-aloitteisesti, vaan hän lähetti minut.” (Joh. 8:31–42)

 

Keskustelu

 

Uskominen näyttää olevan prosessi, joka muuttaa meitä seuratessamme Jeesusta. Miten minä olen muuttunut, vai olenko?
Mistä uskoa koskevista näkemyksistäni olen joutunut luopumaan? Mitä olen saanut tilalle?
Onko jokin Jeesuksen puheissa ollut minulle joskus sietämätöntä? Miten siitä selvisin?
Mistä haluaisin vapautua? Kerron sen Jumalalle.

 

Näkökulma tekstiin

 

Evankeliumeista selviää, että nekin juutalaiset, jotka olivat alkaneet luottaa Jeesukseen, esittivät hänelle aika ajoin kovia vastaväitteitä. Vanhan testamentin Jobin kirja on yksi esimerkki siitä, että Jumalalle voi esittää rankkaakin kritiikkiä epäoikeudenmukaiseksi koetusta kohtelusta. Hänelle ei tarvitse esittää kilttiä. Jos asenteessamme on korjattavaa, hän osaa korjata sen vastaansanomattomalla tavallaan.
Rauhallisen mietiskelyhetken jälkeen on joskus hyvä tarkastella omia reaktioita käsiteltyyn tekstiin ja siitä nousseita asenteita, tunteita ja ajatuksia. Tällöin voi olla hyvä muistaa filosofi Ludwig Wittgensteinin kehotus: ”Älä todellakaan pelkää puhua mielettömyyksiä! Mutta sinun on kuunneltava omia mielettömyyksiäsi.” (Ludwig Wittgenstein: Yleisiä huomautuksia.)

 

Tästä eteenpäin

 

Tällaisena on jatkettava. Sinä, Jumala, tunnet minut. Ole kanssani, armahda ja ohjaa minua.