4.4.2022 Maanantai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 4.4.2022

Tässä

 

Tulen eteesi ja avaan sydämeni sinulle. Sinä tiedät, mitä siellä on ja mitä se kätkee.
– – –
Puhu, Herra, minä kuuntelen.

 

Sana

 

Jeesus lähti kuitenkin Oliivimäelle. Aikaisin aamulla hän palasi temppeliin, ja hänen luokseen kerääntyi valtavasti ihmisiä. Jeesus istuutui ja ryhtyi opettamaan heitä.
Kesken kaiken oppineet ja fariseukset toivat paikalle naisen, joka oli pettänyt miestään toisen kanssa. He panivat hänet näytille ja sanoivat: ”Opettaja, tämä nainen saatiin kiinni itse teossa pettämässä miestään. Mooseksen laissa tällaiset määrätään kivitettäväksi. Mitä mieltä sinä olet?” He sanoivat näin koetellakseen Jeesusta ja päästäkseen syyttämään häntä. Jeesus kuitenkin vain kumartui ja piirteli sormellaan maahan. Kun he tivasivat häneltä vastausta, hän suoristautui ja sanoi: ”Ensimmäisen kiven voi heittää teistä se, joka ei ole koskaan tehnyt syntiä.” Hän kumartui taas piirtelemään maahan. Jeesuksen sanat kuultuaan kysyjät lähtivät pois yksi toisensa jälkeen. Ensimmäisinä lähtivät vanhimmat heistä. Jeesus ja nainen jäivät väkijoukon keskelle kaksin. Jeesus nousi taas kumarastaan ja sanoi: ”Missä he ovat? Eikö kukaan tuominnut sinua?” ”Ei kukaan, Herra”, nainen vastasi. Siihen Jeesus sanoi: ”En tuomitse minäkään. Mene, äläkä tee enää syntiä.” (Joh. 8:1–11)

 

Keskustelu

 

Miksiköhän aviorikoksen toista tekijää ei tuotu Jeesuksen luo hänen lausuntoaan kuulemaan?
Minkä tuomion Jeesus langetti naiselle? Minkä tuomion hän langettaa minulle?
Keneen tai keihin tapahtuman henkilöihin samaistun?
Nyt Jeesus kääntyy minun puoleeni seuratessani tilanteen kehittymistä. Mitä hän sanoo minulle?

 

Näkökulma tekstiin

 

”Jos mies tekee aviorikoksen toisen miehen vaimon kanssa, molemmat aviorikkojat, sekä mies että nainen, on surmattava”, sanotaan Kolmannessa Mooseksen kirjassa (20:10). Viidennen Mooseksen kirjan jae 22:22 toistaa saman käskyn ja lisää: ”Hävittäkää paha keskuudestanne.” Miten Jeesus hävittää kertomuksen mukaan pahan?

 

Tästä eteenpäin

 

Jeesus, auta etten tuomitse tänään keveästi ketään. Osoita minulle keino rauhoittaa mieleni ja armahtaa.