2.4.2022 Lauantai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 2.4.2022

Tässä

 

Olen epävarma siitä, mikä elämäni päämäärä on. Olenko kulkemassa oikeaan suuntaan vai menossa harhaan?
– – –
Olisin onnellinen, jos saisin jonkin merkin sinulta; kaipaan sisäistä varmuutta. Minua pelottaa.

 

Sana

 

”Te ette valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, jotta lähtisitte tuottamaan pysyviä hedelmiä. Kun teette niin, saatte kaiken, mitä pyydätte Isältä minun nimissäni. Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.” (Joh. 15:16–17)

 

Keskustelu

 

Miltä minusta tuntuu ajatella ja uskoa, että olen Jeesuksen valitsema? Rohkaiseeko se vai ahdistaako? Miksi hän on valinnut minut?
Mikä minun elämässäni on hedelmää, joka pysyy? Miten minä sitä tuotan?

 

Näkökulma tekstiin

 

Me ihmiset kuvittelemme, että Jumala valitsee omikseen ja käyttöönsä parhaat päältä, täydelliset, ehjät ja ongelmattomat. Ajattelemme näin, koska itse toimimme juuri niin silloin, kun pääsemme valitsemaan.
Mutta Jumala ei toimi näin. Professori Tuomo Mannermaa teki merkittävän elämäntyön avaamalla Martti Lutherin ajattelun ydintä. Teoksessaan Kaksi rakkautta Mannermaa kuvaa Jumalan rakkautta sanomalla, että siinä missä ihmisen rakkaus syntyy rakastettavastaan, Jumalan rakkaus ei löydä vaan luo rakastettavansa. ”Tämä tarkoittaa tiivistäen, että Jumalan rakkaus kohdistuu siihen, mikä on tyhjää ja ei-mitään, luodakseen siitä jotakin ja saattaakseen sen olemaan. Se ei löydä kohteestaan valmiina sitä, mikä on rakastettavaa, vaan luo sen.” Vielä Mannermaa tiivistää Lutherin ajattelua: ”Syntiset ovat kauniita, koska heitä rakastetaan: heitä ei rakasteta sen tähden, että he ovat kauniita.”

 

Tästä eteenpäin

 

Tahdon tänään uskoa, että minulla ja elämälläni on tarkoitus, joka on suurempi kuin se, mitä nyt näen ja ymmärrän. Tee minut nöyräksi etsimään elämäni tarkoitusta ja auta löytämään se.