1.4.2022 Perjantai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 1.4.2022

Tässä

 

Päässäni risteilee ajatuksia, tekemättömiä töitä, ärsykkeitä sieltä ja täältä. Pitäisi ja pitäisi. Kaipaan rauhaa. Mitä jäisi jäljelle, jos kaikki kohina vaikenisi? Mitä sanoisit, jos kuuntelisin sinua?

– – –

Annan nyt kaiken kohinan sinulle, Jeesus, olen hiljaa ja odotan.

 

 

Sana

 

Jeesus esitti tällaisen vertauksen eräille, jotka olivat omasta mielestään kunnon ihmisiä eivätkä pitäneet muita minään: ”Kaksi miestä meni temppeliin rukoilemaan. Toinen oli fariseus, toinen tullimies. Fariseus asettui seisomaan erilleen muista ja rukoili: ’Jumala, kiitän sinua siitä, etten ole sellainen kuin kaikki muut: en ole rosvo enkä retku, en käy vieraissa enkä ole kuin tuo tullimies tuossa. Paastoan kahdesti viikossa ja annan Jumalalle kymmenesosan kaikesta, mitä hankin.’ Tullimies seisoi kauempana eikä uskaltanut nostaa katsettaan taivasta kohti. Hän löi rintaansa katumuksen merkiksi ja rukoili: ’Jumala, armahda minua syntistä!’ Minä sanon teille, että kun tullimies palasi kotiinsa, hän oli Jumalan silmissä hyvä, toisin kuin tuo toinen. Se, joka korottaa itsensä, nöyryytetään, mutta se, joka itse nöyrtyy, korotetaan.” (Luuk. 18:9–14)

 

 

Keskustelu

 

  • Millainen fariseus ja teeskentelijä minussa asuu?
  • Miten se, mikä ”uskovaisissa” on vastenmielistä, ilmenee minussa?
  • Miten kertomus kuvaa minun uskoani?

 

 

Näkökulma tekstiin

 

On sanottu, että tämän kertomuksen sanoma on niin syvällä kulttuurissamme, että ihmiset aina istuvat mieluummin takapenkkiin kuin eturiveihin. Onko se valheellista?

 

 

Tästä eteenpäin

 

Rukoilen, että voisin olla varma omasta itsestäni ja omasta uskostani mutta en kuitenkaan väheksyisi muita. Yksi itäisen kristikunnan lahjoista kaikille rukoilijoille, erityisesti epävarmoille, on Jeesuksen rukous, jota voi toistaa toistamisen jälkeen: ”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä. Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä. Herra Jeesus Kristus…”