31.3.2022 Torstai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 31.3.2022

Tässä

 

Jumala näkee minut juuri sellaisena kuin tällä hetkellä olen. Juuri siinä tilanteessa, jossa olen. Juuri todellista minua hän rakastaa.
– – –
Miten kuvaan sitä, mitä hän tänään näkee. Mitä minulle ihan oikeasti kuuluu?

 

Sana

 

Jeesus sanoi kaikille: ”Jos joku tahtoo olla minun seuraajani, hänen on kiellettävä itsensä, otettava ristinsä joka päivä ja seurattava minua. Sillä se, joka tahtoo pelastaa henkensä, menettää sen. Sen sijaan se, joka menettää henkensä minun vuokseni, pelastuu.” (Luuk. 9:23–24)

 

Keskustelu

 

Tahdon kulkea Jeesuksen jäljessä hänen oppilaanaan. Miten elämässäni ilmenee Jeesuksen toive itseni kieltämisestä ja ristin ottamisesta?
Millaista ristiä koen kantavani? Onko se itse valittu vai minun kannettavakseni annettu?

 

Näkökulma tekstiin

 

Martti Luther kuvasi aikanaan kristityn kilvoittelijan hengellistä elämää kolmella latinankielisellä sanalla: oratio, meditatio ja tentatio.
Näistä ensimmäinen, oratio, tarkoittaa Pyhän Hengen avuksi rukoilemista. Meditatio taas tarkoittaa Raamatun konkreettisen sanan kääntämistä ja vääntämistä, jotta tulisi selville, mitä Pyhä Henki tahtoo sanoa. Tentatio merkitsee ahdistusta, johon Sanan valoa etsivä ihminen välttämättä joutuu. Ahdistus on sekä sisäistä että ulkoista ja sen avulla syntyy todellinen Jumalan tuntemus, johon ei pääse lukemalla tai ajattelemalla. ”Teologiksi ei tulla tietämällä, lukemalla tai spekuloimalla, vaan elämällä, jopa kuolemalla ja suostumalla helvetin tuomioon”, totesi Luther.

 

Tästä eteenpäin

 

Monesti minusta tuntuu, että kannan hartioillani turhia taakkoja. Uskaltaisinko uskoa, että Kristus kantaa ristillään sekä todelliset että turhat taakkani? Olen vapaa.