30.3.2022 Keskiviikko

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 30.3.2022
Tässä

 

Sinun, Jumala, on mahdollista antaa anteeksi, koska näet yli sen, mitä ihminen havaitsee. Sinä tunnet jokaisen todellisuuden, ymmärrät ja armahdat.
– – –
Anna minulle rohkeus katsoa itseäni ja elämääni sinun katseellasi.

 

Sana

 

”Minä vakuutan teille: Mitä ikinä sidottekaan maan päällä, se on sidottu myös taivaassa. Ja mitä ikinä vapautattekaan maan päällä, se on vapaa myös taivaassa.
Minä vakuutan teille: Jos kaksi teistä rukoilee täällä maan päällä yksimielisesti, antaa taivaallinen Isäni teille, mitä ikinä pyydätte. Minä olen näet mukana siellä, missä kaksi tai kolme on koolla minun nimissäni.” (Matt. 18:18–20)

 

Keskustelu

 

Mistä koen vapautuneeni uskoni avulla?
Mitä Jeesus tarkoittaa vakuuttaessaan oppilailleen: ”Mitä ikinä sidottekaan maan päällä, se on sidottu myös taivaassa. Ja mitä ikinä vapautattekaan maan päällä, se on vapaa myös taivaassa”? Mitä oppilaat tästä vakuutuksesta ajattelevat? Millä lailla sana koskee minua?
Eikö se, että kristityille on annettu valta ”sitoa ja vapauttaa”, ole valtavan suuri mutta myös vastuullisuutta vaativa lahja? Milloin tätä valtaa käytetään oikein, milloin väärin? Miten itse käytän tätä lahjaa?
Mihin minut on sidottu, mistä vapautettu?

 

Näkökulma tekstiin

 

Teksti on osa Matteuksen evankeliumin kokonaisuutta, jossa on joukko seurakunnan elämää koskevia Jeesuksen sanoja. Jakso alkaa sanoilla ”Jos veljesi tekee sinulle pahaa” (18:15). Tätä tekstiä seuraa Pietarin kysymys, montako kertaa tulee antaa anteeksi ja vertaus armottomasta palvelijasta.

 

Tästä eteenpäin

 

Mietin mahdollisuutta käydä ripittäytymässä: olenko joskus käynyt tai voisinko mennä? Mietin myös messun kulkuun kuuluvaa yhteistä rippiä, synnintunnustusta ja synninpäästöä. Ovatko ne pelkkää sanahelinää?