28.3.2022 Maanantai

Kuuntele Tässä olen -harjoitus 28.3.2022

Tässä

 

Pysähdyn hetkeksi tietäen, että sinä, Jumala, olet läsnä. Minulle. Tässä ja nyt. Olet läsnä siinä, mitä teen, ihmisissä, joita tapaan, ja tämän päivän tilanteissa.
– – –
Mitä minulle tänään kuuluu? Olenko tyytyväinen ja onnellinen vai väsynyt, huolestunut, murheissani tai riitainen? Jätän nämä tunteet sinulle ja olen hiljaa.

 

Sana

 

Muutaman päivän kuluttua Maria kiiruhti erääseen Juudean vuoriseudulla olevaan kaupunkiin, meni Sakariaksen taloon ja tervehti Elisabetia. Kun Elisabet kuuli Marian tervehdyksen, lapsi pomppasi hänen kohdussaan. Elisabet täyttyi Pyhästä Hengestä ja huusi kovalla äänellä: ”Sinä olet naisista siunatuin, ja siunattu on myös lapsi sinun kohdussasi! Miten minulle tapahtuu tällaista, että Herrani äiti tulee luokseni? Samalla hetkellä, kun tervehdyksesi tuli korviini, lapsi pomppasi ilosta sisälläni. Olet onnellinen, kun uskoit, että Herran sinulle ilmoittamat asiat tapahtuvat!” (Luuk. 1:39–45)

 

Keskustelu

 

Asetun mielikuvituksessani seuraamaan naisten kohtaamista. Astun Marian kanssa Sakariaksen taloon. Elisabet näkee Marian. Mitä tapahtuu? Millainen on kohtaamisen tunnelma? Voinko samaistua Elisabetin reaktioon?
Minkälainen Elisabetin ja Marian suhde näyttää olevan? Mistä he keskustelevat?
Mitä tapahtumaa seuratessani mieleeni nousseet tunteet kertovat minusta? Kerron tunteistani Jumalalle.

 

Näkökulma tekstiin

 

Martti Luther kirjoittaa Mariasta: ”Pyhä Jumalan äiti tarkoittaa seuraavaa: ’Minulla ei ole mitään osuutta näihin suuriin lahjoihin, vaan hän, joka tekee kaiken ja jonka valta yksin kaikkialla vaikuttaa, on tehnyt minulle näin suuria.’” (Martti Luther, Marian kiitosvirsi. Valitut teokset I–III.)

 

Tästä eteenpäin

 

Sinä, Jumalani, ilmestyit Marialle ja Elisabetille keskelle heidän arkeaan. Minä en tiedä, mitä minulla on tänään edessäni. Sen tiedän, että sinä olet kanssani.