6. Ekokriisi ja Nooan arkki

Raamattu haastaa aikatasot. Yhtäältä kyse on menneisyydestä: tekstit on kirjoitettu kauan sitten ja ne käsittelevät yleensä menneitä tapahtumia. Toisaalta tekstin puhuttelu kohdistuu ihmiseen juuri tällä hetkellä, lukuhetkellä tai kuulemisen hetkellä. Suuntana on myös tulevaisuus: tekstit haastavat toimimaan niin, että tulevaisuus olisi enemmän Jumalan tahdon mukainen. Raamatussa on myös tulevaisuusvisioita, joiden tulkinta on vaikeaa.

Kertomus vedenpaisumuksesta ja Nooan arkista on yksi esimerkki eri aikatasojen yhdistymisestä. Hyvin monissa kulttuureissa on säilynyt kaikuja esihistoriassa tapahtuneesta vedenpaisumuksesta. Toisaalta ilmastonmuutoksen myötä tulvia pelätään myös nyt ja tulevaisuuden suhteen.

Ilmastonmuutoksen lisäksi toinen keskeinen globaali ympäristöongelma on lajikato ja luonnon monimuotoisuuden väheneminen. Ne ovat erittäin vakavia uhkia, jotka huolestuttavat monia. Myös nämä teemat resonoivat Nooan arkin kertomuksen kanssa: arkkiin pelastettiin luonnon monimuotoisuus, kaikkia eri lajeja. Menneisyyden myytin lisäksi kertomuksesta on tullut tulevaisuuden pelkoja heijasteleva näky, johon yhdistyy lajien eloonjäämisen toive.

Pohdittavaa:

– Mitä ajatuksia sinussa herättää tekstin pohdinta Raamatun eri aikatasoista? Nouseeko mieleesi muita raamatunkertomuksia, joissa on vahvasti läsnä eri aikatasoja?

– Myös monet Suomen eläin- ja kasvilajit ovat uhanalaisia. Pohdi, miten voisit omalta osaltasi osallistua niiden suojeluun.

> Lisälukemisto