Suomen Pipliaseura
23.3.2022

Maailman pipliaseurat auttavat Ukrainan kriisissä 

”Olen saanut yhteydenottoja Kuubasta asti. Joka puolelta maailmaa halutaan osoittaa tukea Ukrainalle.”, Norjan Pipliaseuran Kansainvälisen työn johtaja Bernt Olsen kertoo.  Hän on tehnyt yhteistyötä Ukrainan Pipliaseuran kanssa yli 30 vuoden ajan. Sodan alettua hänestä on tullut yksi avainhenkilö pipliaseurojen tuen organisoinnissa Ukrainaan. Pipliaseurat ympäri maailman ovat aktivoituneet Ukrainan puolesta. Andrea Rhodes koordinoi Yhtyneiden Raamattuseurojen viestintää viestintää Englannissa kooten päivittäin viestejä, videoita ja kuvia Ukrainasta. “Tilanne muuttuu jatkuvasti sekä Ukrainassa että pakolaisten liikkuessa”, Rhodes toteaa.  

Globaalia avustusta ohjaavat paikalliset pipliaseurat 

Ukrainan Pipliaseura saa satoja palvelusoittoja päivässä. Ukrainan Pipliaseuran pääsihteeri Oleksandr Babiychuk ja viestinnän kehityspäällikkö Anatoliy Raychynets ovat edelleen Ukrainassa ja heidän tiiminsä Kiovassa ja Lvivissä tekevät yhteistyötä paikallisten kirkkojen ja vapaaehtoisten kanssa auttaakseen evakuoinneissa, humanitaarisen avun jakamisessa, sisäisten pakolaisten vastaanottamisessa ja raamattujakeluissa. Jokainen viesti heiltä on toistaiseksi alkanut sanoin: ”Olemme turvassa.”  

Kun kootaan voimat yhteisen asian puolesta, saadaan keskitetysti aikaan enemmän. Pipliaseurat ympäri maailman antavat tukensa Ukrainan Pipliaseuran henkilökunnalle ja tukevat seuran perustoimintoja. Lisäksi tuetaan Raamattujen jakelua niin sisäisesti Ukrainassa kuin naapurivaltioissa, joissa on ukrainalaispakolaisia. 

Ukrainan ja naapurivaltioiden pipliaseurat vievät paikallisesti avun perille yhteistyössä alueen muiden toimijoiden kanssa. Paikalliset toimijat eivät ole vain avustuksen kohteena, vaan ohjaamassa sitä. He kertovat, millaista apua tarvitaan sekä Ukrainassa että naapurivaltiossa pakolaisleireillä. Välitön tarve on humanitaarisella avulla, mutta samaan aikaan ihmiset kaipaavat Jumalan sanaa. 

Varoja ukrainalaisten auttamiseksi keräävät Suomen Pipliaseuran lisäksi ainakin Amerikan, Argentiinan, Australian, Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Uuden Seelannin, Pohjois-Irlannin, Norjan, Skotlannin, Ruotsin, Tanskan ja Japanin pipliaseurat. Lisäksi useissa Euroopan pipliaseuroissa avustetaan pakolaisten vastaanotossa tarjoten heille mm. majoitusta, ruokaa, vaatteita, lakineuvontaa ja raamatuntekstejä.  

Tukea tarvitaan Ukrainan lisäksi naapurivaltioissa 

Tällä hetkellä Ukrainasta on lähtenyt noin 3 miljoonaa pakolaista. He jäävät pääsääntöisesti lähivaltioihin, sillä heillä on toivo pikaisesta paluusta omaan kotiin.  

Pakolaisleireillä ja pakolaisilla naapurivaltioissa on suuri tarve raamatunteksteille, erityisesti lasten Raamatuille. Puolan, Slovakian, Moldovan, Romanian ja Unkarin pipliaseurat tekevät parhaansa pakolaisten vastaanottamiseksi yhdessä paikallisten seurakuntien ja kirkkojen kanssa. Esimerkiksi Moldovan Pipliaseura on tarjonnut pakolaisille pyhiä tekstejä lohdutuksen sanaksi sekä vaatteita ja ruokaa. Unkarin Pipliaseuran viittomakielen tiimi muunsi studionsa, toimistonsa ja viereisen kirkkotilan väliaikaiseksi suojatilaksi pakolaisille. Ilman apua heillä ei ole resursseja palvella satoja tuhansia maahan tulleita pakolaisia. 

Ukrainankieliset Raamatut ovat huvenneet varastoista niin Ukrainassa kuin ympäröivissä valtioissa. Koska Ukrainasta ei saada Raamattuja kuljetettua pakolaisten tarpeeseen, niitä painetaan kiireesti muualla Euroopassa. Vuonna 2021 on julkaistu uusi ukrainankielinen Uusi testamentti. Myös venäjänkielisiä Raamattuja tarvitaan, koska osa ukrainalaisista on venäjänkielisiä. Pipliaseurat tekevät myös työtä sen eteen, että ukrainankielinen Raamattu olisi digitaalisesti saatavilla. Lisäksi tuotetaan erilaisia pienempiä lehtisiä, joita voi tulostaa paikallisesti sekä Ukrainassa että väliaikaisissa pakolaisleireillä. Tässä muodossa näitä toivon ja lohdutuksen sanoja on helppo jakaa. Lapsille jaetut tarinat ja tehtäväkirjat vievät ajatukset hetkeksi pois sodasta. 

Ukrainalaisten pakolaisten hengellisiin tarpeisiin on varauduttu Suomessa. Ukrainankielisiä Raamattuja painetaan Mikkelissä, ja niistä pieni varasto jää Suomen Pipliaseuralle seurakuntien pakolaistyötä varten. 

”Voimme tuntea rukouksenne” 

Norjan Pipliaseuran Olsen korostaa rukouksen merkitystä muun avustuksen rinnalla. Ukrainalaiset kristityt ovat alkaneet erityisesti lukea Psalmia 31 rukouksenaan ja pyytävät ympäri maailmaa ihmisiä liittymään tähän rukoukseen. Vetoomus lukea Psalmia 31 on kiertänyt sosiaalisessa mediassa maailmalla ja myös suomalaiset ovat tarttuneet ovat tarttuneet tähän. Rukouksia tarvitaan edelleen. ”Voimme ihan fyysisesti tuntea rukouksenne”, Ukrainan Pipliaseuran Babiychuk ja Raychynets kiittävät rukouksista. 

Tarvetta on myös pitkäjänteiseen auttamiseen. Vaikka sota loppuisi tänään, niin Ukrainan Pipliaseura ja ukrainalaiset tarvitsevat tukeamme perustoimintojen palauttamiseen sekä trauman käsittelyyn. Pipliaseurat valmistelevat alueille sielunhoidollista traumankäsittelyä yhdessä seurakuntien kanssa.  

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä